Savjetnik Zelenskog napao Muska: "On voli čarobna jednostavna rješenja"

Foto: EPA, Screenshot: Telegram

MIHAJLO Podoljak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, kritizirao je Elona Muska na Twitteru. Podoljak je rekao da su Muskova rješenja čarobna i jednostavna te je komentirao njegov stav o ratu u Ukrajini.

"Musk voli čarobna rješenja"

"Elon Musk voli tzv. čarobna "jednostavna rješenja". Zamjena stranog teritorija za iluzorni mir ili otvaranje svih privatnih računa na Twitteru da bi sloboda govora mogla biti potpuna neki su od njih", tvitao je Podoljak očito se referirajući na Muskove planove reforme Twittera kao i tvit u kojem je pozvao Ukrajinu da odustane od poluotoka Krima koji je okupirala Rusija u zamjenu za mir. 

"Ali, postoji jedna stvar. Dobre namjere mogu popločati put do Putinovog ili pakla Kanyea Westa", dodao je.

Ukrajina ima kompliciran odnos s Muskom, najbogatijim čovjekom na svijetu, od početka ruske invazije, piše Reuters. Hvaljen je jer je Ukrajini besplatno opskrbio tisuće satelitskih internetskih uređaja Starlink, koje je izradio Muskov SpaceX, no prijateljstvo je naišlo na poteškoće kada je u listopadu šef Twittera podržao mirovne uvjete koje je Kijev odbio. 

Zelenski Musku: Prvo dođi u Ukrajinu i onda nam reci kako da završimo rat

Valja podsjetiti i na reakciju ukrajinskog predsjednika koji je Musku poručio da bi trebao posjetiti Ukrajinu i vidjeti počinjenu štetu tijekom ruske agresije prije nego išta komentira o toj zemlji.

Bio je to odgovor na Muskov prijedlog mirovnog plana za završetak rata kada je predložio ponavljanje referenduma u anektiranim regijama pod nadzorom UN-a, priznanje Krima kao formalnog dijela Rusije, osiguravanje vodoopskrbe Krima i ukrajinsku neutralnost. Takav prijedlog je izazvao bijes Ukrajinaca kojima je neprihvatljiva ideja da dio vlastitog teritorija prepuste Rusima.

"Ako želite razumjeti što je Rusija ovdje učinila, dođite u Ukrajinu i vidjet ćete ovo vlastitim očima. Nakon toga ćete nam reći kako da završimo ovaj rat, tko je počeo i kada ga možemo završiti", oštro je Zelenski tada poručio Musku na summitu New York Timesa. Musk je prethodno zaprijetio da će povući financiranje internetske usluge Starlink u Ukrajini, koja omogućava komunikaciju na bojišnici. 

Tvrdio je da Starlink gubi novac, ali je kasnije odustao od prijetnje i potvrdio da će ga nastaviti financirati. Zelenski je tijekom današnjeg summita rekao kako ne vjeruje da će Vladimir Putin upotrijebiti nuklearno oružje. Uvjeren je da bi zapadne demokracije trebale biti više zabrinute zbog ambicija ruskog čelnika da izvrši invaziju na susjedne demokracije ako uspije osvojiti Ukrajinu.

Pročitajte više