Savjetnik Zelenskog: Obrana Mariupolja je promijenila tijek rata

Foto: EPA

BRANITELJI ukrajinskog grada Mariupolja izmijenili su tijek rata s Rusijom odupirući se ruskim snagama 82 dana, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. Podoljak je rekao da je obrana lučkog grada omela rusku operaciju da zauzme druge dijelove teritorija na istoku i jugu Ukrajine.

Dodao je da se vode teški pregovori o daljnjoj evakuaciji iz čeličane Azovstal u Mariupolju, posljednjem uporištu obrane grada nakon tjedana ruske opsade i bombardiranja, no da postoji nada da će biti uspješni.

Dio branitelja Azovstala se počeo predavati, najavljujući kraj te krvave bitke. Ukrajina vjeruje da su u obrani Mariupolja stradali deseci tisuća ljudi. "Zbog toga što je Mariupolj 82 dana uvukao u borbe snage Ruske Federacije, operacija za zauzimanje istoka i juga se otegla. Promijenjen je tijek rata", rekao je Podoljak.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk objavila je ranije u utorak da Ukrajina radi na "daljnjim fazama" evakuacije boraca koji brane čeličanu Azovstal u gradu Mariupolju na jugu zemlje.

Rusi objavili da se više od 250 ukrajinskih boraca iz Azovstala predalo

Više od 50 ranjenih vojnika prevezeno je u ponedjeljak iz Azovstala u bolnicu u gradu Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a preko 210 drugih odvedeno je u Olenivku, grad u području pod kontrolom proruskih separatista. 

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da se više od 250 ukrajinskih boraca iz Azovstala predalo. Iako bi za Rusiju kompletno zauzimanje Mariupolja predstavljalo najveću pobjedu rata, njihova kampanja je zapela drugdje. Ruska vojska oko drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva na sjeveroistoku zemlje nedavno se povukla.

Podoljak, glavni ukrajinski pregovarač, ponovio je da Ukrajina nije spremna dati teritorij u pregovorima da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao sačuvati obraz. Rekao je također da su mirovni pregovori s Rusijom zamrznuti, no da bi se mogli nastaviti ako bude konkretnih pitanja oko kojih treba raspravljati.

"Pregovarački proces je pauziran", rekao je Podoljak. "Rusija nije pokazala ključni element: da razumije ono što se trenutno događa u svijetu i svoju izrazito negativnu ulogu". Moskva "ne razumije da se rat trenutno ne odvija po njezinim pravilima, kalendaru ili planovima".

Pročitajte više

 

Pročitajte više