Savjetnik Zelenskog: On nije tražio nuklearni napad na Rusiju, krivo ste ga shvatili

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Ukrajine Volodimir Zelenskij jučer je u svom govoru rekao da je uloga NATO-a onemogućiti Rusiju da koristi nuklearno oružje. Apelirao je na međunarodnu zajednicu da "prije 24. veljače izvrši preventivne udare kako bi znala što će joj se dogoditi ako to iskoristi, a ne obrnuto - da čeka nuklearne udare Rusije".

Ruski najviši dužnosnici, uključujući glasnogovornicu ruske ministrice vanjskih poslova Mariju Zaharovu i glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, optužili su Zelenskog da poziva na nuklearni rat.

"Mislio je na preventivne sankcije"

Serhij Nikiforov, glasnogovornik Zelenskog, objasnio je da je Zelenskij mislio na preventivne sankcije i uvjeravao da Ukrajina nikada neće pozivati ​​na upotrebu nuklearnog oružja, piše Kyiv Independent.

Mihailo Podoljak, savjetnik šefa Ureda predsjednika, rekao je da je Zelenskij podsjetio na rusku nuklearnu ucjenu i ponudio svijetu da preventivno ocrta posljedice za Rusiju i pojača udare na Rusiju koji uključuju sankcije i vojnu pomoć Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je prijetio nuklearnim oružjem u slučaju da "teritorijalni integritet Rusije bude ugrožen".

"Kada je njezin teritorijalni integritet ugrožen, Rusija će upotrijebiti sve što može, ovo nije blef", rekao je Putin 21. rujna.

Biden: Nema šanse da Putin iskoristi nuklearno oružje i da to ne bude smak svijeta

Jučer je predsjednik SAD-a Joe Biden održao govor u kojem je istaknuo da je rizik od nuklearnog armagedona sada na razini na kojoj je posljednji put bio 1962. godine tijekom Kubanske krize. Tvrdi da je razlog tome činjenica da su Rusi u osam mjeseci od napada na Ukrajinu istrpjeli ogromne gubitke i da imaju sve manje vojnih opcija. 

"Ovakvu situaciju nismo imali od vremena Kennedyja i Kubanske krize. Putin se ne šali kad kaže da razmatra korištenje taktičkog nuklearnog oružja kako bi nadoknadio neuspjeh svoje vojske. Nema načina da se to dogodi a da ne rezultira uništenjem svijeta", rekao je Biden. 

Stručnjaci iz SAD-a već mjesecima upozoravaju da bi Rusija mogla iskoristiti oružje masovnog uništenja u Ukrajini, ali su isto tako ovog tjedna američke obavještajne službe priopćile da nisu vidjele promjenu u ruskim nuklearnim snagama zbog koje bi SAD zasad morao reagirati.

Pročitajte više