Savjetnik Zelenskog: Ovo bi trebala biti ključna tema mirovnog sporazuma

Foto: EPA

SAVJETNIK ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da bi u sklopu mirovnog sporazuma u Rusiji uz granicu s Ukrajinom trebalo formirati demilitariziranu zonu od 100 do 120 kilometara. Područje bi bilo nužno za zaštitu ukrajinskih krajeva od granatiranja, napisao je Mihajlo Podoljak na Twitteru.

"Ključna tema mirovnog sporazuma bi trebala biti uspostava zaštitnih mjera kako bi se izbjeglo ponavljanje agresije u budućnosti", rekao je. Kako bi se osigurala sigurnost stanovnika u nekoliko graničnih ukrajinskih pokrajina, naveo je da će biti "nužno uvesti demilitariziranu zonu od 100 do 120 kilometara na teritoriju Belgorodske, Brjanske, Kurske i Rostovske Republike".

Nazivanje ruskih pokrajina republikama izgleda kao aluzija na separatističke entitete u ukrajinskoj Donjeckoj i Luhanskoj oblasti, koje se nazivaju "narodnim republikama" i uživaju podršku Moskve. Podoljak je rekao da bi demilitarizirana zona isprva mogla biti pod međunarodnom kontrolom. "Vjerojatno, u inicijalnoj fazi s obaveznim međunarodnim kontrolnim kontingentom", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više