Savjetnik Zelenskog: Stvorit ćemo kaos u ruskoj vojsci

Ilustracija: EPA

UKRAJINA je pokrenula protuofenzivu čiji je cilj stvaranje kaosa unutar ruskih snaga napadima na opskrbne linije duboko u okupiranim područjima, rekao je za The Guardian Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Podoljak je rekao da bi se tijekom sljedeća dva ili tri mjeseca mogli dogoditi napadi slični današnjim misterioznim napadima na željezničko čvorište i zračnu bazu na Krimu, kao i prošlotjednom napadu na ruske ratne zrakoplove na aerodromu Saki na Krimu.

Rusija je objavila da je današnji požar u skladištu streljiva u okrugu Džankoj na Krimu incident koji je Podoljak nazvao "podsjetnikom" da Krim "za osvajače i lopove predstavlja visok rizik od smrti".

"Ne koristimo se taktikom iz 60-ih i 70-ih"

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade, koji su potaknuli ruske turiste da u panici pobjegnu s Krima. Ispred željezničkog kolodvora u glavnom gradu regije Simferopolju danas su nastali redovi. Ministarstvo obrane u Moskvi priopćilo je da se bavi slučajevima sabotaže i poduzima "nužne mjere" kako bi spriječilo daljnje epizode.

"Naša strategija je uništiti logistiku, opskrbne linije, skladišta streljiva i druge objekte vojne infrastrukture. To stvara kaos unutar njihovih vlastitih snaga", rekao je Podoljak.

"Dakle, Rusija misli da protuofenziva zahtijeva ogromne količine ljudstva poput goleme šake i da ide samo u jednom smjeru. Ukrajinska protuofenziva izgleda potpuno drukčije. Ne koristimo se taktikom iz 60-ih i 70-ih, iz prošlog stoljeća", rekao je.

Ima li Ukrajina dovoljno vojnika i oružja za protuofenzivu?

Međutim, njegove primjedbe bi se također mogle protumačiti kao priznanje da se Ukrajina muči da skupi količinu ljudi i oružja potrebnog za protuofenzivu na jugu zemlje, što obično zahtijeva nadmoć od tri vojnika prema jednom.

Umjesto toga, Ukrajina je pokušala odsjeći Herson, jedini okupirani grad na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, uništavajući cestovne i željezničke mostove nedavno isporučenom zapadnom artiljerijom. Cilj je onemogućiti Rusiji učinkovitu opskrbu svojih snaga.

Podoljak je zatražio "još 50, 60, 80" MLRS-ova, uz njih 20-ak koji su već stigli u Ukrajinu. MLRS (Multiple Launch Rocket System) je američki višecijevni raketni sustav za koji Podoljak kaže da je "vrlo dobar".

Pročitajte više

 

Pročitajte više