Schmidt: Bojkot izbora u BiH je neprihvatljiv, treba naći rješenje

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt kazao je da bojkot izbora u toj zemlji nije nikakvo rješenje o kojemu bi političke stranke trebale razmišljati, dodajući da postoje naznake da je ipak blizu konačan dogovor o novom izbornom zakonu.

"Mostarizacija ne odgovara mojim političkim idejama"

Schmidt je novinarima u Sarajevu rekao da mu se ne dopada prijetnja "mostarizacijom", čime je aludirao na najave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako će ta stranka bojkotirati naredne izbore, planirane za listopad 2022., ne bude li u međuvremenu postignuta suglasnost o promjenama izbornih pravila kako bi i Hrvati mogli birati svog člana Predsjedništva BiH.

"Mostarizacija ne odgovara mojim političkim idejama", kazao je Schmidt, podsjećajući na termin koji političari u BiH kolokvijalno koriste kako bi podsjetili na to da u Mostaru nije bilo izbora deset godina, jer je toliko trebalo za politički dogovor o izbornim pravilima za taj grad.

Schmidt je rekao da je problem kod dosadašnjih pregovora o izmjenama izbornog zakona BiH to što neki ljudi imaju zamisao po kojoj bi "u ustav trebalo ugraditi kakvi će biti izborni rezultati, iako bi o njima trebali odlučivati građani".

Schmidt je optimističan

On vjeruje da će pregovori, koji traju već godinama i u kojima trenutačno posreduju posebni američki izaslanik Matthew Palmer i ravnateljica pri službi za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst, ipak uskoro dati rezultate.

Palmer i Eichhorst narednog bi tjedna ponovo trebali boraviti u BiH i pokušati navesti domaće političare na konačan dogovor, kako bi se nakon toga odgovarajući prijedlozi izmjena izbornog zakona, ali i ustava, uputili u parlamentarnu proceduru.

"Optimističan sam da ćemo nešto uspjeti uraditi. Koliko sam shvatio, političari su se dosta približili stajalištima u nastojanju da se dođe do rezultata", kazao je Schmidt.

Pročitajte više