Schmidt: Dodik me zvao na svoje imanje, prvo ćemo raditi pa piti rakiju

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

VISOKI predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojem političari Republike Srpske osporavaju legitimitet, rekao je u intervjuu za BN televiziju da ga je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvao na svoje imanje.

Dodikovo imanje nalazi se u Bakincima kod Laktaša, a Schmidt kaže da poziv za sada nije prihvatio, prenosi Avaz. Schmidt je istaknuo da se on i Dodik poznaju već godinama. Upitan osporavaju li ga još pojedine političke strukture, Schmidt odgovara da ne treba posvećivati toliko pažnje onima koji se bave tom temom.

"Mogu samo reći da sam u punoj funkciji, da sam nastupao u Vijeću sigurnosti, idem u Beograd i tamo me prihvaćaju Aleksandar Vučić i patrijarh. Kada imam blagoslov Crkve, onda to mora biti to", istaknuo je visoki predstavnik u BiH.

O posjetu Dodikovom imanju: Prvo ćemo raditi pa piti rakiju

Schmidt dodaje da ga je čak i Ruska Federacija u Vijeću sigurnosti UN-a priznala kao stručnjaka za BiH. Kaže da se osjeća zadovoljno, ali mu se ne sviđa što su teme o kojima se treba razgovarati po strani. Osvrnuo se na odnos s Dodikom.

"Milorad Dodik i ja se poznajemo već godinama, imam poziv da dođem na njegovo privatno imanje. Možda možemo o tome pričati kasnije. Prvo ćemo raditi, ja sam Nijemac, pa ćemo onda piti rakiju", rekao je Schmidt u intervjuu.

Po pitanju tri konstitutivna naroda u BiH, Schmidt kaže da je potrebno puno više zajedničkih napora i razgovora kako bi nadišli problem, a mnogo manje gledanja u prošlost, prenosi Avaz.

Pročitajte više