Scholz putuje u Brazil na prvi susret s novim brazilskim predsjednikom

Foto: EPA

NJEMAČKI kancelar Olaf Scholz danas putuje u Brazil na susret s novim predsjednikom Luizom Ináciom Lulom da Silvom.

Brasilia je kancelarova posljednja postaja na četverodnevnom putovanju po Južnoj Americi. Bio je i u Čileu i Argentini. Scholza prati poslovna delegacija s desetak menadžera i predstavnika udruga. Scholz svojim posjetom želi dati novi zamah sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i južnoameričke konfederacije Mercosur, koju čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj.

Klimatske akcije i zaštita prašume

Na dnevnom redu bit će i klimatske akcije i zaštita prašume. EU pregovara o trgovinskom sporazumu s državama Mercosura od 1999. Načelni sporazum postignut je 2019., ali još uvijek su otvorena neka pitanja, posebno ono u vezi zaštite amazonske prašume, čiji su ogromni dijelovi iskrčeni za uzgoj stoke i poljoprivredu. 

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier bio je u Brazilu na Lulinoj inauguralnoj ceremoniji 1. siječnja. Lulin desničarski prethodnik Jair Bolsonaro značajno je izolirao zemlju od međunarodne zajednice. 

Ljevičarski političar Lula nije bio poznat po svojoj zelenoj politici u svoja prva dva mandata između 2003. i 2010., ali sada je obećao da će mu prioritet biti zaštita okoliša i klime.

Pročitajte više

 

Pročitajte više