SDP počinje tražiti koalicijske partnere za izbore

Foto: Hina

GLAVNI odbor SDP-a jednoglasno je u subotu zadužio predsjednika stranke Peđu Grbina da započne razgovore sa srodnim političkim strankama ljevice i centra o suradnji na parlamentarnim izborima, dok je Predsjedništvo SDP-a dobilo zadatak formirati tim za pripremu stranke za izbore.

"Nećemo slati poruku preko medija kada i s kim ćemo početi razgovore o suradnji za parlamentarne izbore, no potpuno je jasno da možemo pregovarati sa strankama centra i ljevice", odgovorio je Grbin novinarima na pitanje s kim namjerava pregovarati.

Prozvao bivše SDP-ovce

No upitan jesu li među njima i Socijaldemokrati, njihovi dojučerašnji stranački kolege, kazao je da su mu pregovori s ''onom strankom koja za SDP govori da provodi Holokaust teško zamislivi''. "Ipak, dopustimo da vidimo kuda će i kako će oni sa svojom retorikom", rekao je.

Za novog v.d. čelnika zagrebačkog SDP-a Branka Kolarića Grbin kaže da je pred njim veliki posao, koji će morati raditi u suradnji sa zagrebačkom organizacijom, a prvo je ne redu razgovor s partnerom u Gradskoj skupštini.

O stanju u Zagrebu

Napomenuo je da ih u Zagrebu čekaju proračun za 2023. i prije toga rebalans proračuna za 2022., a tema o kojoj moraju razgovarati s partnerom je i provođenje odluke o gospodarenju otpadom na području Grada.

Smatra, međutim, da će ipak morati uzeti malo više vremena za uređenje odnosa s partnerom kako bi ubuduće suradnja bolje funkcionirala.

Čelnik SDP-a poručio je da svi ljudi u gradskoj organizaciji smatraju da se suradnja u nekom obliku mora nastaviti, ali oblik nastavka suradnje ne ovisi samo o SDP-a nego i o partneru i razgovoru s njima.

Grbin je uvjeren da će na kraju doći do odgovarajuće odluke koja će biti na korist građanki i građana Zagreba, za koji je rekao da treba napokon dobiti odgovornu, stabilnu vlast koja će biti u stanju donositi i provoditi odluke.

Gradski odbor je potvrdio i stegovne mjere kojima je isključen donedavni predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac te dvogodišnju suspenziju za njegova izvršnog tajnika Davora Terzića, umjesto kojeg je za izvršnog tajnika SDP-a za središnju Hrvatsku imenovan Marko Kričko.

Na Glavnom odboru u Predsjedništvo SDP-a kooptiran je bivši ministar i aktualni saborski zastupnik Branko Grčić, koji dolazi na mjesto upražnjeno odlaskom Domagoja Hajdukovića u Socijaldemokrate.

Pročitajte više

 

Pročitajte više