SDP-ovka: Danas smo dobro iznervirali Plenkovića

Screenshot: N1

ZASTUPNICA SDP-a Mirela Ahmetović gostovala je u Newsroomu N1 televizije gdje je komentirala aktualnu političku situaciju, današnji aktualac, stanje u HNB-u, cijene energenata i druge teme.

Komentirajući današnji aktualac, Ahmetović je rekla:

"Imala sam dojam da smo dobro iznervirali premijera jer smo pogodili teme i odgovore koje smo očekivali, a oni su bili dosadni. On je pola vremena koristio za vrijeđanje i diskreditiranje zastupnika oporbe, a ostalo pričajući o temama koje njega zanimaju kako bi prikazao da vlada nešto radi, a očigledno se nalazimo u katastrofalnim okolnostima. Gdje god zagrebete, premijeru, nekako ne ide."

 

"Premijera ne brine HNB, nego ima li on dovoljno dobre ulaznice za međunarodnu karijeru"

Na pitanje je li joj Plenković zamjerio usporedbu sa Sanaderom Ahmetović je kazala: "Ako ne u onim kriminalnim okvirima, onda u unutarstranačkim okvirima da mu se ljulja stolica. Nije tako stabilan kao što je bio. Rejting mu konstantno pada, okružen je nesposobnim ljudima koje opravdava, a to se događa i u EU."

Smatra da se kod njega vidi nervoza.

"Premijera ne brine HNB, nego ima li on dovoljno dobre ulaznice za međunarodnu karijeru. Te ulaznice su ulazak u Schengen i u eurozonu. Zbog ulaska u eurozonu naravno da mu situacija u HNB-u ne odgovara, a za ulazak u eurozonu mora ostvariti neke uvjete. Već sad u proračunu nedostaje 6 milijardi kuna, traži se smanjenje PDV-a na energente, u nezahvalnoj je situaciji gdje mu osobne ulaznice za međunarodnu karijeru pomalo propadaju. Vidljiva je ta nervoza kod premijera", rekla je Ahmetović.

O Aferi HNB: Treba utvrditi je li se kršio zakon

Komentirajući HNB, kazala je: "Neću ulaziti u osobne relacije s guvernerom, treba utvrditi je li se kršio zakon, ali sigurno guverner u mandatu nije ustrojio sustav da se ostvaruju takve nelogične i zakonski upitne stvari od strane zaposlenika."

Dotaknula se i problema LNG terminala u Omišlju.

"Ne stoji činjenica da smo osigurali samodostatnost ili jeftiniji plin"

"LNG terminal u Omišlju je izgrađena infrastruktura novcem iz džepova građana, a isključivo na korist Mađara. Većina kapaciteta je zakupljena od strane Mađara, Hrvatska je zakupila 20 posto. Danas Hrvatska uvozi 70 posto svojih potreba za plinom, a ostatak sama proizvodi. Prije 20 godina bilo je obrnuto. Ne stoji činjenica da smo osigurali samodostatnost ili jeftiniji plin. Zahvaljujući HDZ-u koji je namirio u svoje džepove, izgubili smo čitavu energetiku", smatra Ahmetović.

Na pitanje kako spriječiti kolaps s plinom, odgovorila je: "Stručnjaci su rekli da se o tome trebalo misliti prije 10 ili 15 godina. Sad ovisimo o drugima. Imamo sreće što su kod nas regulirane cijene do 1. travnja, ali nakon toga oni se doslovno kockaju egzistencijom hrvatskih građana i mole Boga da se situacija na tržištu plina smiri. Bjelodano je da je Plenković nastavio politiku prethodnika Sanadera, tolerirajući njegovim igračima da umjesto njega potpisuju čudnovate ugovore."

O ministru Horvatu: Premijer će ga braniti do kraja

O obnovi i političkoj sudbini ministra Darka Horvata zaključila je: "Do zadnjeg će ga premijer braniti kao što je branio sve korumpirane ministre dosad. Bjelodano je da je Horvat potpuno nesposoban ministar koji ne može iznijeti ovaj teret. Mi smo u katastrofalnoj situaciji gdje propuštamo milijarde eura. Mislim da nije upitan ostanak Horvata na poziciji s obzirom na broj ruku u saboru."

Pročitajte više