Šef američke diplomacije na turneji po Bliskom istoku, prva postaja mu je Egipat

Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Antony Blinken stigao je danas u Kairo, prvu etapu turneje po Bliskom istoku, gdje se ponovo razbuktao izraelsko-palestinski sukob, s minimalnim šansama da će iskoristiti utjecaj SAD-a u cilju ublažavanja napetosti.

Prije nego što se uputi u Jeruzalem i Ramalu, gdje će boraviti sutra i u utorak, Blinken se sastaje s egipatskim predsjednikom Fatahom al-Sisijem i ministrom vanjskih poslova Samehom Choukrijem.

U Egiptu, velikom regionalnom savezniku SAD-a, Blinken će prvenstveno razgovarati o Libiji i Sudanu, no izgledno je da će tim razgovorima dominirati sukob Izraela s Palestincima. Kairo, naime, tradicionalno igra ulogu posrednika između dviju strana.

Pogoršanje situacije u Izraelu

Sigurnosna situacija se u Izraelu i palestinskim područjima dramatično pogoršala, s atentatima Palestinaca na civile ispred sinagoge i intervencijom izraelske vojske u Jeninu, na Zapadnoj obali.

U četvrtak je u Jeninu, na Zapadnoj obali, u sukobima s izraelskim vojnicima ubijeno devet Palestinaca i 20 ranjeno. Izrael je priopćio da je operacija u Jeninu izvedena u svrhu uhićenja pripadnika militantne skupine Islamski džihad. Potom je u palestinskim napadima jučer i u petak ubijeno sedam i ranjeno 12 ljudi.

Jučer je dvoje ljudi ranjeno u napadu u Istočnom Jeruzalemu koji je izraelska policija okvalificirala kao teroristički napad, dok je dan ranije izvršen napad na sinagogu u istome gradu, u kojem je ubijeno sedam i ranjeno deset Izraelaca. Napad na sinagogu počinjen je na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

U svjetlu ponovnog rasplamsavanja nasilja za očekivati je da će Blinken s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom razgovarati o potrebi primjene hitnih mjera za smirivanje situacije.

Bivši američki pregovarač: Najbolje što mogu uraditi jest da se izbjegne svibanj 2021.

SAD je prethodno najsnažnije osudio napad u istočnom Jeruzalemu kao gnjusan čin i poručio da američka predanost sigurnosti Izraela ostaje čvrsta. No manevarski prostor američkog državnog tajnika je, kako se čini, ograničen na pozive na smirivanje stanja i analitičari ne očekuju previše od Blinkenovog posjeta. Smatraju da će se Washington zaustaviti na opetovanim pozivima na rješenje koje predviđa dvije zasebne države.

"Najbolje što mogu postići jest da se stanje stabilizira kako bi se izbjeglo ponavljanje svibnja 2021., posljednjeg oružanog sukoba između Izraela i palestinskih skupina u Gazi", ocijenio je David Miller, bivši američki pregovarač i stručnjak Zaklade za međunarodni mir Carnegie.

Ghaith al-Omari, stručnjak Instituta Washington, ocjenjuje da taj posjet ne signalizira nikakvu promjenu u američkom stajalištu prema izraelsko-palestinskom sukobu, ali je uvjeren da razgovor s Mahmudom Abasom neće biti ugodan.

Analitičari također ocjenjuju da ovim posjetom Blinkena Washington daje do znanja da se želi žurno povezati s Netanyahuom, s kojim je administracija demokratskog predsjednika Joea Bidena od početka imala zategnute odnose.

U Izraelu je bio i savjetnik Bijele kuće

Prije Blinkena u posjetu Izraelu je boravio savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan koji je izraelskog premijera uvjeravao u američku potporu Izraelu.

"Nikada nisam vidio toliko posjeta na visokoj razini za bilo koje administracije. Ovo je bez presedana", rekao je Miller.

Blinken će, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel, inzistirati na tome da se zadrži povijesni status quo na Brdu hrama u Istočnom Jeruzalemu. Plato džamija ili Brdo hrama je treće najsvetije mjesto islama. Međutim, ono je također sveto i Židovima jer su se tamo nekoć nalazila dva židovska hrama.

Abrahamski sporazumi, postignuti za vrijeme bivše administracije predsjednika Donalda Trumpa, kao proces normalizacije odnosa Izraela i više arapskih zemalja, također će biti predmet razgovora, a Netanyahu se nada da će se tom procesu pridružiti i Saudijska Arabija.

Tijekom današnjeg posjeta Egiptu, koji uživa izdašnu američku vojnu pomoć, Blinken će se sastati i s predstavnicima civilnog društva koji podsjećaju da u egipatskim zatvorima čami čak 60.000 političkih zatvorenika.

Pročitajte više

 

Pročitajte više