Šef američke diplomacije: Palestinci umiru nedužni, tužan sam

Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Antony Blinken rekao je da je žalostan zbog pogibije nedužnih Palestinaca u izraelsko-palestinskom nasilju, u prigodi susreta s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Dopustite mi da na početku izrazim sućut i žalost zbog pogibije nedužnih palestinskih civila koji su izgubili život u eskalaciji nasilja u prošloj godini", kazao je Blinken u glavnom stožeru Palestinske samouprave u Ramali na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koje je Izrael okupirao 1967.

U izraelsko-palestinskim sukobima prošle je godine poginulo 235 ljudi, među njima su gotovo 90 posto Palestinci, pokazuje statistika francuske novinske agencije na temelju službenih izraelskih i palestinskih izvora. UN je ocijenio da je u prošloj godini broj žrtava na Zapadnoj obali bio najveći od 2005.

Blinken: Sve je veći osjećaj nesigurnosti

Izrael je u nekim slučajevima priznao da su njegove snage pogreškom ubile civile u racijama koje naziva protuterorističkima. "Palestinci i Izraelci imaju sve veći osjećaj nesigurnosti, strah se sve više širi u njihovim zajednicama i u njihovim bogomoljama", izrazio je žaljenje Blinken u Ramallahu.

"Mislimo da je važno donijeti mjere deeskalacije, zaustaviti nasilje i smanjiti napetost", dodao je, pozivajući da se ne čini ništa što bi moglo ugroziti rješenje u obliku dviju država, izraelske i palestinske. Spomenuo je širenje izraelskih naselja, legalizaciju divljih kolonija (koje vlada nije odobrila), rušenja i izgone što ih provode izraelske vlade.

Blinken je rekao i da žali zbog toga što se sužava obzor nade za Palestince. Putovanje čelnika američke diplomacije, koje je planirano odavno, počelo je u nedjelju u Egiptu i završava večeras. Događa se nakon višednevnog nasilja obilježenog palestinskim napadima u istočnom Jeruzalemu, u kojima je poginulo sedam osoba i smrtonosnim racijama izraelske vojske na Zapadnoj obali.

Pročitajte više

 

Pročitajte više