Šef Ceha ugostitelja: Zastrašujuće je da su nađene nepravilnosti kod mnogih kolega

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

JOSO SMOLIĆ, predsjednik Ceha ugostitelja, za N1 je komentirao porezne nadzore i kontrole nakon kojih su mnogi ugostitelji dobili porezna rješenja u kojima stoji da na ime PDV-a duguju iznimno velike iznose. Smolić veli da su za takve slučajeve doznali jučer iz medija. 

"Čekamo kolege koji su dobili velika rješenja da dođu i da vidimo što možemo učiniti, ako vidimo rješenja i ako naše službe utvrde da ima mogućnosti za korekcije. Koliko vidimo i čujemo iz medija, zastrašujuće je da su nađene nepravilnosti kod velikog broja ugostitelja. Mislim da moramo djelovati brzo i edukativno kako ne bismo došli u još veće probleme nego što smo sada", komentirao je Smolić za N1.

"Nema dokaza da su porezni inspektori procjenjivali da su cijene bile preniske"

Šef Ceha ugostitelja kaže da do sada nisu imali takvu vrstu porezne inspekcije. Kaže da cijene formiraju sami ugostitelji, kao i svi drugi poslovni subjekti. 

"U tim cijenama se nalazi i njihova rentabilnost. Cijene u vrijeme pandemije 2020. i 2021. godine su bile različite. Ljudi su da bi održali poslovanje išli na najnižu maržu. Zasad nema dokaza kako su porezni inspektori procjenjivali da su cijene bile preniske te da su na taj način ugostitelji iskazali manji PDV. Nisam dobio niti ja niti naše službe takvo nešto da mogu to kazati, ali mislim da svi cijene formiramo kako mi sami mislimo da treba i da na to ne može nitko utjecati. Sigurno da cijene moramo formirati tako da imamo profit i možemo živjeti od toga", veli Smolić te dodaje da ovo ne smatra nekom vrstom poreznog udara.

"Ono što je po zakonu je legitimno. Moramo se držati toga svi. Zakon je takav kakav je. Onaj koji ga sprovodi odlučuje kada, gdje i kako djeluje. Ne mogu vjerovati u to jer to bi bilo pogubno. Ne može se ići u jedan sektor namjerno ili selektivno pred sezonu da ga se uništi. Ne vjerujem u to", rekao je.

Trenutno stanje ugostiteljskog sektora i potencijalno dizanje cijena

Upitan kako trenutno stoji ugostiteljski sektor, Smolić odgovara da su prošli tjedan imali sastanak uprave Ceha ugostitelja. Kaže da ugostitelji imaju velik problem s energentima, osobito plinom. 

"Jedan veliki dio priobalja nema instalirani plin, nego koristimo plin u bocama, a na njega nemamo subvencije. Mislim da bi trebali tu biti ravnopravni sa svima drugima. Moramo biti spremni očekivati poskupljenja, ali da o tome odlučuje svaki poslovni subjekt za sebe. Sada cijene ne možemo planirati zbog svakodnevnih promjena cijene nabave", pojasnio je Smolić.

Govoreći o interesu turista Smolić kaže da su rezultati u prva četiri mjeseca na 80 posto u odnosu na rezultate iz 2019. No kaže da je veća potrošnja nego 2019. godine. "Bitno je da kvaliteta prati cijenu, onda nećemo imati problema u turističkom sektoru", dodao je.

Po pitanju radne snage rekao je da se ugostitelji s tim problemom bore od 2017. te da uvoz radne snage nije dugoročno rješenje. "To se ne može riješiti samo uvozom radne snage. Na tome moramo poraditi svi, od obrazovanja do poslodavaca, ali to se ne može riješiti preko noći", rekao je Smolić za N1.

 

 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više