Šef Croatia Airlinesa: Zasad nećemo dizati cijene karata, ali radimo analize

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

CROATIA AIRLINES (CA) i njemačka tvrtka za održavanje zrakoplova Lufthansa Technik u ponedjeljak su u Zagrebu u poslovnici CA na Zrinjevcu svečano obilježili 30 godina uspješne suradnje koju nastavljaju te uskoro planiraju potpisati i novi dvogodišnji ugovor. Na kraju je tehnički direktor CA najavio da se cijene karata zasad neće dizati.

"Udruživanjem snaga zaposlenih i profesionalnih znanja iz obje kompanije postignuta je izvrsnost u tehničkom održavanju zrakoplova, koju prepoznaju naši partneri diljem svijeta. Slijedom toga i Tehnički sektor Croatia Airlinesa postao je centar izvrsnosti u kojemu se obavljaju najzahtjevniji tehnički radovi na domaćim i stranim zrakoplovima”, naglasio je na svečanosti predsjednik Uprave CA Jasmin Bajić.

Istaknuo je da je Lufthansa Technik svjetski lider u svom području te da su stručnjaci CA u sklopu te suradnje obavili do sada više od 210 velikih pregleda na zrakoplovima Lufthanse, a sve je započelo s prvim letom CA za Frankfurt 1992., kada je CA nabavila tri zrakoplova od Lufthanse potpisavši i ugovor o tehničkoj podršci za te zrakoplove.

Lufthansa Technik: CA ima za nas posebno mjesto

Uz tu suradnju, CA je 2001. postala i nositelj certifikata JAR 145 za samostalno obavljanje baznog i linijskog održavanja stranih zrakoplova u zagrebačkom tehničkom središtu, u zagrebačkoj zračnoj luci gdje za to imaju tri hangara, a poslovi nisu stali ni u vrijeme pandemije su sa Lufthansom potpisali i dodatak svim ugovorima.

Iznimno uspješnom tu je suradnju opisao i potpredsjednik Lufthansa Technika za korporativnu prodaju za EMEA regiju Kai Roepke dodajući da je to i izvrstan primjer međunarodne suradnje.

"Hrvatska i CA imaju za nas posebno mjesto. Surađujemo s mnogima, ali se u Hrvatskoj osjećamo prijateljski i kao doma. Znanje i profesionalnost koje tu vidimo, uz naše stručne timove daju uspjeh, što je i ključ najboljih usluga, koje su važne za poslovanje obje kompanije. Nemamo brige za našu zajedničku suradnju u budućnosti”, naglasio je Roepke.

Podsjetivši da je pandemija covida-19 katastrofalno utjecala na zrakoplovnu industriju, a i dalje predstavlja izazov, kao i inflacija i s tim povezani rasta svih troškova, oba poslovna čelnika upozorila su da je ove godine izazov i rat u Ukrajini, koji uzrokuje poremećaje u zračnom prometu.

Direktor: Buking bolji nego prije 15 dana

Tehnički direktor CA Tomislav Imprić na svečanosti je kazao da su u Tehničkom centru CA upravo završili četiri velika pregleda zrakoplova, objasnivši i da se u tom poslu ne radi samo o tehničkom održavanju plovidbenosti zrakoplova, nego i o edukaciji kadrova za te poslove te drugim poslovima.

Na pitanje novinara o bukingu za letove CA i prodaji karata, Bajić je odgovorio da su time danas zadovoljniji nego prije 15 dana, jer je buking bolje krenuo, a i svi su im avioni u pogonu.

"Optimistični smo i očekujemo bolju sezonu od lanjske te da se približimo razini od oko 80 posto popunjenosti kapaciteta iz 2019.”, kazao je Bajić.

Cijena karata zasad neće dizati, rekao je, dodavši i da stalno rade analize, te da će to ovisiti o potražnji i rastu troškova goriva i ostaloga.

Pročitajte više