Šef Delegacije EU: Ne radimo pritisak na Srbiju, pravila se znaju od samog početka

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

ŠEF Delegacije Europske unije u Srbiji Emanuele Giaufret izjavio je danas da nema alternative proširenju EU te da je Srbija "njezin snažan partner", no da su pravila vezana uz odnos s EU "poznata od početka".  

Giaufret je odbacio ocjene i tvrdnje u dijelu srbijanske političke javnosti da je usklađivanje s vanjskom politikom Europske unije postavljeno kao novi uvjet Srbiji za pristupanje te da u početku procesa nije bio planiran.

"Pravila su jasna od samog početka"

On je ukazao na to da je "postupno usklađivanje s vanjskom politikom EU oduvijek bio dio razgovora" te da je Srbija od 2021. poslala mnoge poruke u tom kontekstu, što joj je omogućilo otvaranje novih poglavlja. Srbija je započela i "reforme na Ustavu i mnoge druge i povećala stopu usklađenosti s EU", konstatirao je šef delegacije EU u Beogradu.

On je ocijenio da se ne može govoriti "o zahtjevima, ucjenama i pritiscima" koji dolaze od EU jer su "pravila jasna od samog početka", a u to spada i usklađivanje s vanjskom i sigurnosnom politikom Unije.

"Regija treba prevladati naslijeđe iz prošlosti"

Giaufret je u intervjuu za srbijanski javni servis (RTS) rekao da regija treba prevladati naslijeđe iz prošlosti, riješiti probleme i nastaviti putem ka EU, ocijenivši da je "samo europska perspektiva rješenje za brojne probleme" koje i dalje pritišću Zapadni Balkan.

Istaknuo je da će se takav pristup vidjeti i danas na skupu u Pragu, gdje se održava summit Europske političke zajednice koji okuplja zemlje EU i europske zemlje koje su izvan nje, osim Rusije i Bjelorusije. 

Podsjetio je da u Srbiji čak 68 posto izravnih stranih investicija dolazi iz EU te da je vanjska trgovina u usponu, a 63 posto uvoza dolazi iz zemalja Unije.  

Pročitajte više

 

Pročitajte više