AFERA LEASING

VIDEO Šef Hanfe: Svi se mogu javiti bankama i tražiti niže kamate

Screenshot: N1 Televizija

PREDSJEDNIK Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman u razgovoru za N1 komentirao je milijunsku prevaru leasing društava, a o čijim je detaljima, točnije o tome kako su varali građane u jednom leasing društvu, u ekskluzivnom razgovoru za Index progovorila nekadašnja direktorica RBA leasinga.

 

Video: N1

Očito na tržištu ima igrača koji ne igraju baš po pravilima. Koliko je Hanfa u stanju detektirati takve, kao što je posljednji veliki skandal s leasing kućama koje su očito prevarile svoje ulagače na velikoj razini. 700 milijuna kuna je, što se njih tiče, otišlo u vjetar.

Hanfa je u tom kontekstu poduzela sve one mjere koje je mogla poduzeti u trenutku kad je imala o tome saznanja i informacije. Mi smo u svibnju 2019. dobili prijavu, krajem svibnja. Mi smo već do kraja prosinca te godine izbacili, odnosno izradili, da budem precizniji, zapisnik koji je utvrdio činjenice koje idu u smjeru tome da se nije ispravno obračunavala kamatna stopa na leasing obroke i leasing kredite.

Par mjeseci nakon toga je izašlo rješenje i na kraju je Hanfa izdala, dakle, napravila nadzor nad svih 13 leasing društava i izdala 13 rješenja kojima je utvrdila nepravilnosti i nezakonitosti i izdala je i napravila oko 31 mjeru koje su išle u smjeru da se vrati ono što su leasing kuće dužne svojim klijentima. Od 700 milijuna kuna trenutno je vraćeno negdje oko 10 posto.

To je iznos s kojim trenutno raspolažemo. Negdje oko 8.5 milijuna kuna je vraćeno. To ne znači da ovaj dio koji je u zastari... Oni koji smatraju da imaju za to razloga, imaju za to uvjete, da na sudu zatraže zaštitu, kao i u slučaju švicarski franak... Ovdje se radi uglavnom o korporativnim klijentima, mislim da je to važno za reći našim gledateljima. Leasing kuće najviše rade s korporativnim klijentima, korporativni klijenti imaju životni ciklus odnosa s leasing kućama u smislu da obnavljaju flote automobila, autobusa, strojeva i slično. Moguće je da im leasing kuće, zbog onoga što su napravile u prošlosti, izađu u susret u budućnosti, smanje im cijenu najmova...

Leasing kuće sigurno će ići na vraćanje sredstava na neko dulje razdoblje. Riskirati velike sudske tužbe, plaćanje zateznih kamata, sudskih troškova i ostalog mislim da leasing kućama nije potrebno, a to je nešto što s firmama mogu riješiti.

Čini se da su leasing kuće bile spremne ići jako daleko kako bi sve to zataškale i kako bi što manje platili, kako bi to ostalo nepoznato većini njihovih klijenata koji u to nisu bili dovoljno upućeni. Odbijate li tvrdnje zviždačice da niste pravovremeno reagirali nakon što ste dobili prijavu? I ministar Marić je danas rekao da ostaje otvoreno pitanje je li se to moglo i trebalo znati i prije?

Nažalost, na to pitanje ne mogu dati odgovor. Ova uprava je preuzela upravljanje Hanfom 2018. godine. Mi smo odmah po saznanju napravili što je bilo u našoj moći. Kao što sam rekao, vidite, 13 rješenja, 31 mjera, mi smo u tom kontekstu napravili sve što smo mogli u jednom vrlo, vrlo kratkom razdoblju.

Je li onda odgovorna prethodna uprava?

To morate njih pitati. Prije mene su bile dvije Uprave, jednu je vodio gospodin Samodol, drugu je vodio gospodin Matek i to doista morate njih pitati. Ovaj najveći dio prijava je razdoblje u kojem je ostvarena ta nepripadajuća dobit je razdoblje od 2008. do 2011. godine.

Znači, to je trajalo gotovo deset godina bez ikakve kontrole i nadzora, bez uočavanja da se nešto neobično događa... Treba li Hanfa priznati neku svoju odgovornost bez obzira na to čija je to odgovornost?

Dakle, u poslovima koji su se obavljali u to vrijeme nadzora, to nije bio predmet nadzora. Čim je to postao predmet nadzora, mi smo utvrdili sve što je bilo potrebno za utvrditi, a Hanfa je, morate priznati, ima neku evoluciju u smislu saznavanja novih tehnika rada i u tom kontekstu i ovakva se stvar sigurno neće više nikada u budućnosti ponoviti.

Hoćete reći da Hanfa u tim godinama nije bila dorasla zadatku? 

Ne mogu odgovoriti na to pitanje. Mi smo sasvim ozbiljno i odgovorno pristupili tom problemu i riješili ga na korist svih korisnika leasinga. Sigurno se takve stvari više nikada neće ponoviti, a ovi kojima se dogodila će moći tražiti zaštitu pred pravosudnim tijelima.

Jedan krak te priče o leasing društvima i tim zlouporabama danas je usmjeren prema vama osobno, ne više prema Hanfi i prethodnoj upravi, da ste u tom razdoblju od vlasnika leasinga RBA banke dobili značajnije smanjenje kamatne stope, u dva navrata.

Mogu to objasniti. Ja sam kao svaki potrošač 2007. podigao kredit, kamata je bila 5.25 posto, što je u trenutku kada sam zatražio smanjenje kamatne stope bila jedna od apsolutno najvećih stopa koje su se plaćale na kredit. Ja sam u redovnoj proceduri kao svaki potrošač zatražio da se smanji kamatna stopa u dva navrata. Budući da su svi hrvatski građani imali tu mogućnost i ugovarali stambene kredite...

Dakle, radi se o stambenom kreditu, u RBA banci, koji sam podigao za stan koji sam redovno otplaćivao 12 godina po vrlo visokoj kamatnoj stopi. Zatražio sam da mi se ta kamatna stopa smanji.

Mogu odgovorno reći da danas svaki potrošač, evo imam jedan osobni primjer, prijatelja koji je podigao kredit otprilike u isto vrijeme kad i ja i koji je krenuo zatražiti od jedne velike hrvatske banke da mu se kamatna stopa smanji, kojem je kamatna stopa smanjena za kunski kredit, napominjem da je moj u eurima 2.5 posto, njegov je u kunama 2.3 posto.

Radi se o tome da ništa nisam u ovom kontekstu dobio što je izvan proporcija i odnosa koji imaju svi hrvatski građani i potrošači niti sam u sukobu interesa. 

Osjećate li se da ste u sukobu interesa kada se priča o leasing društvima?

Ne, nikako nisam u sukobu interesa. Treba reći da se radi o tome da Hanfa nadzire leasing društva, mirovinske i investicijske fondove, a ovo je kredit od banke.

U tom kontekstu, ja kao privatna osoba ipak imam pravo na privatni život, na stanovanje za sebe i svoju obitelj i slobodan sam zaštititi sebe i svoje privatne interese i da sebi i svojoj obitelji osiguram što povoljnije kreditne uvjete u skladu s onima koje imaju svi hrvatski građani.

Index Istrage danas otkrile da je Žigmanu RBA prepolovila kamatu kredita

Žigman je, podsjetimo, šef Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, koja je postupala po prijavi bivše direktorice RBA Leasinga Sanje Mehinović te utvrdila prevaru više leasing društava tešku 700 milijuna kuna za 50 tisuća klijenata. No, zahvaljujući odluci Hanfe, leasing društva mogla bi se izvući. Naime, prema tumačenju Hanfe, većina toga otišla je u zastaru te leasing društva moraju vratiti svega 20 milijuna kuna.

>> Ekskluzivna ispovijest bankarice: Kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 mil. kn

Index Istrage su danas otkrile da je RBA banka, vlasnica RBA Leasinga, Žigmanu u periodu od 2018. do 2020. godine, dok je Hanfa istraživala RBA Leasing, smanjila kamatnu stopu stambenog kredita s 5.25 posto na 3.50, a zatim na 2.50 posto.

>> Šef Hanfe ima kredit u RBA. Smanjili su mu kamatu s 5 na 2.5%

 

Pročitajte više