Šef IDS-a: Ulazak u Schengen je najsretnija vijest za građane Istre

Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

PREDSJEDNIK IDS-a Dalibor Paus ocijenio je danas da je ulazak Hrvatske u šengenski prostor najsretnija vijest za Istru i njezine građane ove godine te kako će sada svi osjetiti puni smisao "Europe bez granica".

"Podrška Istrijana članstvu u EU bila je rekordno visoka i sada, kada će granični prijelazi postati stvar prošlosti, vjerujem da će svi osjetiti puni smisao 'Europe bez granica', pogotovo hrvatski i slovenski građani koji žive na pograničnom području, a čija će svakodnevica biti puno jednostavnija", istaknuo je predsjednik IDS-a Dalibor Paus u priopćenju u povodu odluke Vijeća Europske unije o ulasku Hrvatske u Schengen.

"Jedinstvena je to prilika za naše gospodarstvenike"

Pristupanje Hrvatske Schengenu od 1. siječnja iduće godine i uvođenje eura kao zajedničke valute, ocijenio je, važni su vanjskopolitički ciljevi naše zemlje.

"Uz zajedničke vrijednosti liberalizma i tolerancije, zajednička valuta i sloboda kretanja unutar granica temelj su Europske unije i drago mi je da će Hrvatska na taj način postati članica u punom smislu te riječi, a u čemu će uživati sadašnje i buduće generacije", istaknuo je predsjednik IDS-a u priopćenju. Dodao je kako će ulazak u Schengen imati pozitivne učinke na naše gospodarstvo.

"Jedinstvena je to prilika za naše gospodarstvenike, čije će poslovanje sada biti ubrzano i olakšano. U europskim okvirima Istra je geografski mala regija, ali istarski proizvodi nemaju pravu konkurenciju kad govorimo o kvaliteti. Budući uspjesi istarskih gospodarstvenika dodatno će ojačati prepoznatljivost Istre, što će se odraziti i na sve ostale gospodarske grane, a očekujem da će manjak gužva na granicama imati dobar efekt na turističku sezonu", poručio je Paus.

"Moramo biti svjesni da nije 'sav posao' gotov"

Smatra kako je današnja odluka pozitivna, ali nosi sa sobom i određene izazove.

"Odluku pozdravljam, no moramo biti svjesni da nije 'sav posao' gotov. Uskoro ćemo postati vanjska granica Unije, što znači da moramo uložiti puno napora u sigurnost. Također, država će voditi računa o suzbijanju nelojalne konkurencije. Ti izazovi su premostivi i očekujem da Hrvatska bude na visini zadatka", zaključio je predsjednik IDS-a. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više