Šef islamske zajednice bijesan zbog izjave zločinca Kordića: "Zaslužuje prokletstvo"

Foto/screenshot: N1/Pixsell/Dejan Rakita

POGLAVAR Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović poručio je danas haškom osuđeniku Dariju Kordiću da zaslužuje samo prijezir i vječno prokletstvo reagirajući na snimku koju su tijekom dana objavili mediji na kojoj Kordić govori da bi i danas ponovio sve isto što je učinio tijekom rata u BiH.

>> VIDEO Ratni zločinac Dario Kordić: Sve bih ponovio, svaka sekunda je vrijedila

Na snimci, za koju nije jasno kada je točno nastala i u kojem kontekstu, a prenio ju je velik broj portala u Hrvatskoj i BiH, vidi se Kordić u društvu nekolicine muškaraca koje je predstavio kao prijatelje "sa sjevera Hrvatske" pojašnjavajući kako ga je jedan od njih pitao o današnjem odnosu prema ratnim zbivanjima iz 90-ih godina.

 

Kordić je tijekom rata u BiH bio jedan od čelnika Herceg-Bosne, a pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen je na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina što ih je počinio HVO, uključujući masakr u Ahmićima. 

Zločinac Kordić: Svaka sekunda je vrijedila 

"Kada me je pitao (prijatelj) je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata, ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka je sekunda vrijedila", kazao je Kordić na spornoj snimci. Uslijedio je pljesak osoba u njegovu društvu, a potom i pjesma "Vrijedilo je", čiji je originalni izvođač Miroslav Škoro.

Reis Kavazović na to je reagirao objavom na Facebooku, u kojoj je Kordićevu izjavu nazvao sramnom. Dodao je kako je riječ o osobi koju neki dužnosnici dočekuju kao heroja te ga vode i po vjerskim objektima i skupovima predstavljajući ga kao uzor za buduće generacije.

"Oni siju sjeme novog zla"

Time je aludirao na činjenicu da su se s Kordićem u društvu pojavljivali političari poput čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, a sadašnja predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara ga je opisala kao prijatelja kojeg se ne odriče te je konstatirala kako osoba koja je odslužila kaznu time prestaje biti ratni zločinac.

"Zločinci koje se dočekuje u zajednici kao heroje nemaju potrebu pokajati se za svoja nedjela, niti iskreno tražiti oprost žrtava. Ovako oni govore kada ih se 'rehabilitira' na ovaj način. Oni siju sjeme novog zla. Nisam ništa drugo ni očekivao. Neka je rahmet Božji dušama nevino ubijenih ljudi, a prokletstvo zločincima, onima koji ih veličaju i onima koji na to pristaju", poručio je u emotivnoj objavi poglavar bosanskohercegovačkih muslimana. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više