Šef Kazahstana: Rusija je uvijek bila i ostaje glavni strateški partner

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin i njegov kazahstanski kolega Kasim-Džomart Tokajev izrazili su jedinstvo hvaleći svoje povijesne veze, nakon neslaganja u pogledu sukoba u Ukrajini. "Za Kazahstan je Rusija uvijek bila i ostaje glavni strateški partner", rekao je Tokajev na sastanku s Putinom u Kremlju.

Izrazio je zadovoljstvo njihovim "dubokim odnosima u posve različitim područjima", dodajući da ima "velike projekte za ruski kapital" u Kazahstanu. Obećao je da će učiniti "sve što može" kako bi osigurao njegovu "stalnu" prisutnost u zemlji. Riječ je o prvom posjetu inozemstvu kazahstanskog predsjednika od preuzimanja dužnosti prošli tjedan. To mu je drugi uzastopni mandat. 

To što je odabrao Rusiju ima "političko značenje i, naravno, određenu simboliku", rekao je Tokajev. Putin je pohvalio "poseban karakter" odnosa između dviju zemalja. Dvojica čelnika također su se putem videokonferencije obratili međuvladinom rusko-kazahstanskom forumu u Orenburgu, nedaleko od granice s Kazahstanom. 

Prošli tjedan, na summitu Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, saveza pod vodstvom Rusije, Tokajev je pozvao da "zajedno nastoje pronaći formulu za mir" u Ukrajini. "Ne smijemo dopustiti bratskim narodima Rusije i Ukrajine da se razdvoje za desetke, štoviše stotine godina, zbog gnjeva koji ne zacjeljuje", naglasio je. 

Tokajev je u lipnju kritizirao Putina na forumu u Sankt-Peterburgu izrazivši protivljenje priznanju proruskih separatističkih teritorija na istoku Ukrajine. Kazahstan je primio desetke tisuća Rusa koji su pobjegli pred djelomičnom mobilizacijom proglašenom potkraj rujna. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više