Šef KBC-a Sestre milosrdnice: Imamo manje teških upala pluća i ljudi na kisiku

Screenshot: HRT

U ZAGREBAČKOM Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice povećava se broj hospitaliziranih. No, stanje je stabilno, izjavio je u Dnevniku HRT-a Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

"Bilježimo blagi porast broja hospitaliziranih, na vrhuncu 4. vala, u studenom prošle godine imali smo 140 pacijenata, prije 2 tjedna 70 hospitaliziranih, sada 90, što znači da u ova dva tjedna bilježimo blag porast pacijenata s covidom", istaknuo je i naveo da imaju manje teških upala pluća i manje ovisnih o kisiku u odnosu na 4. val.

"Ako se svi budemo odgovorno ponašali, doći će i do kraja pandemije"

Definitivno je omikron infekcija, kaže, drugačija nego što je bila s delta sojem, ali još uvijek je to bolest koja je ozbiljna, može dovesti do ozbiljnih komplikacija i kao što vidimo, nažalost, svaki dan bilježimo i umrle pacijente. Smatra da ako se svi budemo odgovorno ponašali, kada povećamo procjepljivanje, doći će i do kraja ove pandemije.

Profesor Vagić je komentirao i nagađanja da se u zdravstvene ustanove neće moći bez covid-potvrde i negativnog testa:

"Ništa se ne mijenja od sutra, što se tiče pacijenata, uredbu civilne zaštite shvaćamo kao zakonsku regulativu one uredbe koja je bila u prosincu prošle godine, nova uredba samo olakšava rad unutar bolnice.

Svi pacijenti koji su trebali pratnju u bolnici (pri porodu, kod djece koje ostaju u bolnici), oni koji su i prije trebali imati covid-potvrde ili negativni bris, trebaju imati i dalje. Za ostale pacijente se ništa ne mijenja. Pacijenti koji dolaze na kontrolne preglede ili u hitnu službu, dolaze kao i do sada", rekao je prof. Vagić.

Pročitajte više