Šef NATO-a: Dogovaramo sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu

Foto: Shutterstock

NATO će sveobuhvatnim paketom pomoći Ukrajini koja je suočena s brutalnošću koju Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata, izjavio je danas u Madridu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Dogovorit ćemo sveobuhvatni paket pomoći Ukrajini kako bismo joj pomogli da održi pravo na samoobranu. Iznimno je važno da smo spremni i dalje pružati podršku jer se Ukrajina sada suočava s brutalnošću kakvu u Europi nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je nekoliko sati prije početka summita održao konferenciju za novinare nakon sastanka sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom.

Stoltenberg je izrazio nadu da će se na ovom summitu postići napredak u pogledu pristupanja Finske i Švedske, koje su nedavno podnijele zahtjev za članstvo, ali se tome ispriječila turska blokada.

Španjolski premijer Sanchez je rekao da će obje zemlje na kraju ipak postati članice, bilo sada, bilo kasnije. "Uvjeren sam da će se one, ako ne sada, onda kasnije pridružiti Sjevernoatlantskom savezu", rekao je Sanchez.

On je istaknuo da će summit NATO-a biti prigoda za upućivanje "poruke jedinstva demokratskih zemalja u obrani demokracije i njezinih vrijednosti i u obrani međunarodnog poretka na temelju pravila".

Pročitajte više