Šef NATO-a: Pakt Rusije i S. Koreje pokazuje uzajamnu podršku autoritarnih sila

Foto: EPA

Novi obrambeni pakt Rusije sa Sjevernom Korejom pokazuje sve veću usklađenost među autoritarnim silama i naglašava važnost demokracija koje predstavljaju ujedinjenu frontu, rekao je jučer čelnik NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je sporazum sa sjevernokorejskim Kimom Jong-unom koji uključuje obvezu uzajamne obrane, što je potez koji mijenja politiku Moskve prema Pjongjangu.

"Moramo biti svjesni da se autoritarne moći sve više slažu"

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Sjeverna Koreja Rusiji dostavila ogromnu količinu streljiva, dok i Kina i Iran vojno podržavaju Moskvu u ratu protiv Ukrajine.

"Moramo biti svjesni da se autoritarne moći sve više slažu. One se međusobno podupiru na način kakav dosad nismo vidjeli", rekao je Stoltenberg na panel-raspravi tijekom službenog posjeta Ottawi.

"Kada su oni sve složniji - autoritarni režimi poput Sjeverne Koreje i Kine, Irana, Rusije - onda je još važnije da smo mi složni kao zemlje koje vjeruju u slobodu i demokraciju", rekao je.

"Još je važnije da NATO surađuje sa saveznicima u Aziji i Pacifiku"

"Rastuća bliskost između Rusije i drugih azijskih zemalja znači da je još važnije da NATO surađuje sa saveznicima u Aziji i Pacifiku", rekao je glavni tajnik Saveza, dodajući da je to razlog zašto su čelnici iz Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje pozvani na summit NATO-a u Washingtonu sljedeći mjesec.

Stoltenberg je također rekao kako očekuje da će Kanada ispuniti cilj NATO-a o trošenju 2 posto bruto domaćeg proizvoda na obranu.

"Članice NATO-a su zabrinute za fiskalnu ravnotežu"

Kanadska liberalna vlada, koja je uložila milijarde u socijalne programe, troši samo 1.37 posto BDP-a na svoju vojsku. U travnju je objavio plan za postizanje 1.76 posto do 2030.

Ostale članice NATO-a "zabrinute su za fiskalnu ravnotežu, žele trošiti novac na zdravstvo i obrazovanje", rekao je, dodajući: "Ako nismo u stanju očuvati mir, onda ono što radimo na zdravstvu i klimatskim promjenama i obrazovanju neće uspjeti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.