Šef NATO-a: Rusima nestaje streljiva, zato im ne ide u ratu

Foto: EPA

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas je u Bukureštu rekao da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rat u Ukrajini ne ide dobro, zbog čega se mogu očekivati novi raketni napadi na Ukrajinu.

Od početka invazije u veljači Rusija je bila prisiljena odustati od Kijeva, Harkiva i Hersona, rekao je Stoltenberg. "To je znak da Rusija posustaje na bojišnici", rekao je Stoltenberg uoči sastanka šefova diplomacije članica NATO-a, koji se danas održava u glavnom gradu Rumunjske.

"Zbog toga napadaju civile, jer ne mogu osvojiti teritorij, baš kao što ne mogu izbjeći ukrajinsko oslobađanje sve više teritorija. Dakle - da, možemo očekivati još napada. Nitko ne može reći koliko točno, ali Putin i Rusija su demonstrirali spremnost da nanose patnju civilima i to brutalnošću kakva u Europi nije viđena od Drugog svjetskog rata", rekao je glavni tajnik NATO-a.

"Znamo da Rusiji ponestaje streljiva, to je razlog zbog kojeg su se okrenuli Iranu", dodao je. Odgovarajući na pitanja novinara Stoltenberg je komentirao potencijalni novi val izbjeglica iz Ukrajine koji bi mogao zapljusnuti Europu dolaskom zime. 

Novi val izbjeglica

Prema nedavno objavljenim podacima, od početka ruske invazije 24. veljače do 22. rujna u Europu je od rata pobjeglo više od 7.4 milijuna Ukrajinaca. Glavni tajnik NATO-a kaže kako možemo očekivati još izbjeglica zbog ruskih udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

"Moramo biti spremni na dolazak još više izbjeglica u Europi. Ovo je rat, brutalni rat", rekao je Stoltenberg.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više