Šef Odbora za obranu: Ako Banožić ne može s Milanovićem, vrijeme je za odlazak

Screenshot: Nova TV

PREDSJEDNIK Zoran Milanović poslao je pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da smijeni ministra obrane Marija Banožića.

Milanović: Banožić skriva podatke od javnosti

Milanović u pismu optužuje Banožića da skriva od javnosti zaključke Inspektorata obrane koji potvrđuju da načelnik GS-a OSRH admiral Robert Hranj nije kršio zakon u pružanju potpore Uredu predsjednika. Milanović od Plenkovića traži i da žurno naloži deklasifikaciju zapisnika Inspektorata obrane.

Što o tome misli predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović? On smatra kako bi Banožić trebao javno objaviti nalaz Inspekcijskog nadzora, jer prethodna prozivka je na zapovjednika i načelnika Glavnog stožera išla javno, pa bi tako i inspekcijski nalaz trebao biti javan.

Vidović: Ministar je uvukao vojsku u političke igre

"Ako je vjerovati predsjedniku Republike, a sigurno je s obzirom na to da je on u posjedu tih nalaza, činjenica je da je ministar svojim potezom praktički atakirajući na načelnika Glavnog stožera, odnosno prozivajući načelnika Glavnog stožera za eventualne nezakonitosti, praktički uvukao Hrvatsku vojsku u političke igre", kazao je Vidović u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje je li se Banožić zaletio kad je poslao inspekciju, Vidović je pojasnio kako se zaletio kada ih je prozivao: "Inspekcija je nešto što je zakonski i u redu je, ali je način na koji je to ministar napravio bio politički loš, a u konačnici rezultat je da je vojska u ovom trenutku dio političkih igara."

Na pitanje politizira li druga strana vojsku, Vidović je odgovorio:

"Mislim da ne, izvan zakonskog okvira - ne. Dakle, predsjednik Republike i ja smo od početka tvrdili da je načelnik Glavnog stožera postupio ispravno u vojarni jer je jednostavno dobio zapovijed. Predsjednik izdaje zapovijed, prema tome ne mislim da je predsjednik do ovog trena politizirao vojsku."

"Ako ministar ne može biti u kontaktu s vrhovnim zapovjednikom, onda je vrijeme za odlazak"

Na pitanje kako vidi izlaz iz ove situacije, je li to ostavka ministra Banožića, Vidović je odgovorio kako je tu sada previše tajnosti.

"Ugovori za Rafalee koji su tajni, taj odgovor sam i ja dobio, sad je tu inspekcijski nalaz koji je tajan, mada bi po meni trebao biti javan. Previše je tajni, osim toga, ministar je očito krenuo u krivom smjeru. Ako nije u stanju održavati kontakte sa svojim vrhovnim zapovjednikom, odnosno zapovjednikom Oružanih snaga, a očito nije po onom što smo danas vidjeli, onda je vrijeme za odlazak", zaključio je.

Pročitajte više