Šef osuđene zločinačke organizacije telefonira sa šeficom DORH-a. Može li gore?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL/Sanjin Strukic/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL

TIJEKOM još jednog prepucavanja premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića Plenkoviću je izletjelo da telefonira s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek.

Plenković je tako prekjučer rekao da je razgovarao s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek nakon što je Milanović DORH upitao što radi oko pogodovanja ministra obrane Marija Banožića. Milanović je potom taj potez nazvao protuustavnim.

Nakon ovih izjava priopćenjem se oglasio i DORH.

>> Šefica DORH-a: Neću podleći pritisku ni komentirati izjave Milanovića i Plenkovića

"Glavna državna odvjetnica neće komentirati izjave premijera i predsjednika"

"Kao i dosad, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske neće komentirati izjave niti Predsjednika Republike Hrvatske ni predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Uz naglasak na definiciju i položaj državnog odvjetništva prema Ustavu Republike Hrvatske i Zakonu o državnom odvjetništvu, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske u donošenju odluka ne podliježe pritisku izjava pojedinaca i medija već odluke donosi isključivo na temelju činjenica utvrđenih u zakonom propisanom postupku.

Odgovornost za izrečene izjave je na osobama koje ih govore i koje bi pritom trebale biti svjesne ustavne definicije i položaja državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.  

U odnosu na postupanje u određenom predmetu, naglašavamo kako je sama podnositeljica kaznene prijave izvijestila javnost o podnošenju kaznene prijave protiv više osoba i o dopuni navedene prijave te o činjenici da nadležno državno odvjetništvo poduzima zakonom propisane radnje provjere navoda iz te kaznene prijave", piše u priopćenju DORH-a.

Ionako već duboko kompromitirana glavna državna odvjetnica zapravo se neuspješno pokušava izvući iz nove afere u koju ju je uvukao premijer Plenković.

Plenković: Ja sam Šipek zvao...

On je bio jasan.

>> Plenković: Zvao sam šeficu DORH-a, moskovski čovjek huška na ministra

"Vi ste svjedoci, mi smo bili u proteklih mjesec dana svjedoci huškanja od strane moskovskog čovjeka na Pantovčaku protiv zastupnika Zekanovića. On je njega optuživao da je učinio kazneno djelo, da ga treba hapsiti, radio je nevjerojatan pritisak na DORH i policiju. Sad je u istom tonu krenuo huškati da Banožića treba hapsiti", rekao je Plenković na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

"To je nedopustiv pritisak na djela DORH-a. Oni, koliko je meni poznato, na nijedan od ta dva slučaja nisu reagirali. Ja sam Šipek zvao i rekao da sam u lipnju 2020. godine, tada je netko od HDZ-ovaca bio optužen, rekao da očekujem da gledaju i na pripadnike nekih drugih stranaka. DORH je tada odmah reagirao, sutradan su reagirali.

Ovdje mjesec dana moskovski čovjek huška na zastupnika i ministra. Poanta mog poziva je da vidim što se tu radi, kako ne reagiraju ako netko mjesec dana radi pritisak. A kad sam ja rekao nešto puno blaže, odmah su reagirali", rekao je premijer.

"U potpunosti poštujem rad DORH-a, policije, institucija", rekao je premijer i cinično dodao da je zadnjih mjeseci i godina podignuta optužnica protiv cijelog niza ministara.

Postoji niz problema u Plenkovićevom telefoniranju s Hrvoj-Šipek

Plenković je nehotice sam istaknuo prvi razlog zbog kojeg je problematično njegovo telefoniranje s Hrvoj-Šipek. Doista, on je predsjednik vlade čijih je nekoliko bivših ministara pod optužnicama, a neki bivši i sadašnji ministri pod istragama DORH-a odnosno USKOK-a. On je i predsjednik stranke HDZ, koja je pravomoćno osuđena u aferi Fimi media za pljačku države i naroda. Baš zbog toga ne bi trebao zvati glavnu državnu odvjetnicu jer to u najmanju ruku ostavlja dojam mogućnosti direktnog miješanja u pravosuđe.

Time dolazimo do načelnog razloga zbog kojeg je Plenkovićevo ponašanje u ovom slučaju problematično, a to je trodioba vlasti. On je kao premijer na čelu izvršne vlasti, a DORH je dio pravosuđa. To su dvije odvojene grane vlasti i mora se izbjegavati sve što bi sugeriralo ugrožavanje neovisnosti pravosuđa, konkretno DORH-a.

A to je novi sloj problema jer svi znaju da je Zlata Hrvoj-Šipek osobni Plenkovićev izbor za šeficu DORH-a te da ju je zaštitio i nakon goleme blamaže s hapšenjem Gabrijele Žalac koje je na kraju proveo europski tužitelj. 

S druge strane, možda je i dobro što je priznao da telefonira s glavnom državnom odvjetnicom. Sada su neke stvari još jasnije. Primjerice, u slučaju ministra Ivana Paladine.

Slučaj ministra Ivana Paladine

Iz vlade su namjerno ostavljali dojam u svojim izjavama da novih prijava nema. 

"U slučaju ministra Ivana Paladine očito se radi o kaznenim prijavama njegovih bivših partnera. Dakle, riječ je o uobičajenom postupanju DORH-a i provođenju izvida slijedom nečije kaznene prijave", rekao je glasnogovornik vlade Marko Milić za Jutarnji list 23. travnja. Podsjetimo, ni vlada ni Paladina ne žele odgovarati na pitanja Indexa, već se obraćaju samo odabranim medijima. 

No puno je važnije to što je Jutarnji tada objavio kako je Paladina odlučio provjeriti i na što se odnose novi izvidi i radi li se o izvidima zbog preostalih kaznenih prijava ili su pristigle i neke nove prijave. Kako je to izgledalo, ne znamo. Možda je zvao sam Paladina zbog svojih prijava ili je, kao u slučaju Banožića i njegovih prijava, zvao sam premijer Plenković? No ono što sigurno znamo jest da ni vlada ni Paladina više ne daju izjave o DORH-ovim istragama vezano za ovaj slučaj smatrajući da je slučaj riješen. 

Paladina već danima šuti o novim istragama USKOK-a

Štoviše, nakon što je Index objavio detalje DORH-ove istrage, Paladina je najavio posebno priopćenje za medije, u kojem je objasnio koliko je Index u krivu vezano za tu informaciju. Pogađate, nikada nije poslao ništa. 

>> Paladina bi trebao vratiti 12 mil. kuna za penzije, no netko ga za to mora prijaviti

Zaštita vlade se nastavila i nakon što je Index 5. svibnja objavio kako su odluke aktualnog ministra Ivana Paladine, kao većinskog vlasnika obveznice IGH, dovele do gubitka od najmanje 12 milijuna kuna za mirovinske fondove te 7.9 milijuna kuna za vladin Fond. Objavili smo i kako je došlo do nepravilnosti te da se mogu vratiti izgubljeni milijuni. 

Premijer Plenković, odgovarajući na upite o tom slučaju, rekao je kako će se Paladina o svemu očitovati te da ga novinari slobodno o tome pitaju. Od tada se Paladina nije pojavio u javnosti.

Milanović ne odustaje

Zato predsjedniku Milanoviću nije teško poentirati na ovoj temi.

>> Milanović: Plenković se nemušto i jadno trudio objasniti zašto je zvao šeficu DORH-a

"Plenković se danas, opet, nemušto i jadno trudio objasniti zašto je jučer telefonom zvao ‘neovisnu’ glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek. Kaže, zvao je da je upita zašto ona, takva ‘neovisna’, trpi pritiske i zašto ne reagira na moje tvrdnje? Jer, za njega je pritisak kada ja upozorim da mu u Vladi sjedi dokazani kriminalac i pozovem da se istraže njegove nekretninske muljaže", napisao je na Facebooku u utorak Milanović.

"Ne utječe Plenković na nju i postupke DORH-a, ma kakvi, samo potiče Zlatu da hrabro konzumira svoju ‘neovisnost’. I da šuti i da ne radi svoj posao. Po okušanoj metodi, kao što Hrvate u BiH hrani političkim apaurinima kako bi im sedirao političku svijest, tako i glavnu državnu odvjetnicu Plenković sedira povremenim telefonskim pozivima. Uspješno, na žalost", ustvrdio je Milanović.

Bilo kako bilo, Plenković ne bi trebao zvati glavnu državnu odvjetnicu i raspitivati se o aktualnim temama. A ako on to ne shvaća, onda bi Zlata Hrvoj-Šipek konačno morala shvatiti da mu se ne mora javiti.

Pročitajte više