Šef riječkog KBC-a: Imamo mali vrhunac, možda je to refleksija Uskrsa

U HRVATSKOJ je danas bilo 3099 novozaraženih na 11.017 testiranih, a umrla je 41 osoba.

Najgore je u riječkoj i varaždinskoj bolnici. Trenutno je u riječkom KBC-u 208 pacijenata s težim oblikom oboljenja od covida, a mjesta je sve manje. Trenutno imaju oko 40 slobodnih kreveta. 

U Primorsko-goranskoj županiji samo u jednom danu se zarazilo više od 430 ljudi, a dio će ih vjerojatno završiti i na bolničkom liječenju.

"Sada imamo jedan mali vrhunac, možda je to refleksija Uskrsa. Nadamo se da će ukupan broj ipak biti silazni u odnosu na onaj jedan dan prije Uskrsa, kad smo imali preko 600 novooboljelih u PGŽ-u. Znamo da val kao na moru zapljusne bolnicu s vremenskim odmakom", rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić za RTL.

Puni se i bolnica u Varaždinu

Eksponencijalni rast hospitaliziranih prepunio je varaždinsku bolnicu gdje su spremni i treću jedinicu intenzivnog liječenja pretvoriti u covid-odjel, a sve operacije su na čekanju. Pacijenti su sve mlađi, stanje im je sve teže, a brojke se opasno približavaju onima s kraja prošle godine.

"U kratkom roku je došlo do značajnog porasta. Mi u ovom trenutku dnevno primamo između 5 i 15 bolesnika s izuzetno teškom kliničkom slikom i, ako gledamo krivulje, one su, nažalost, vrlo slične onima koje smo imali u studenom", rekao je ravnatelj OB-a Varaždin Nenad Kudelić.

U jedanaestom mjesecu ondje su se zbrinjavali pacijenti stariji od 70 godina, dok sadašnji imaju između 40 i 60 godina.

Pročitajte više