Šef sicilijanske mafije u komi, liječnici ga prestali hraniti

Foto: EPA

Posljednji kum sicilijanske mafije Matteo Messina Denaro, koji je u siječnju uhićen nakon trideset godina provedenih u bijegu, u ireverzibilnoj je komi u bolnici, a liječnici su odučili da ga prestanu hraniti, objavili su danas talijanski mediji.

Messina Denaro ima 61 godinu, ali već nekoliko godina boluje od raka debelog crijeva. Upravo je odluka da započne s liječenjem rezultirala njegovim uhićenjem nakon posjeta klinici u glavnome gradu Sicilije Palermu.

Nakon uhićenja Denaro je osuđen na doživotni zatvor šest puta zaredom i zatvoren u strogo čuvanom zatvoru u L'Aquili, gdje je, prema dostupnim informacijama, nastavio liječenje.

Stanje mu se pogoršalo

Zdravstveno stanje mafijaša hospitaliziranog početkom kolovoza posljednjih se dana pogoršalo i sada je u "ireverzibilnoj komi", pišu talijanski mediji. 

Liječnici su se složili da je zdravstveno stanje pacijenta takvo da ga treba prestali hraniti, a sam Denaro je ranije zatražio da ga se ne reanimira. 

Poznat po nadimku Diabolik, imenu zločinca i protagonista poznatoga talijanskog stripa kojega je i sam obožavatelj, Matteo Messina Denaro bio je dugogodišnji šef Cose Nostre u zapadnoj sicilijanskoj pokrajini Trapani, premda je njegova moć sezala do Palerma.

Nemilosrdni ubojica i posljednji predstavnik stare garde

Bio je nemilosrdni ubojica i posljednji predstavnik stare garde Cose Nostre.

Godine 1992. bio je dio grupe mafijaša koje je tadašnji mafijaški šef Salvatore Riina (1930. - 2017.) poslao u Rim da ubiju suca Giovannija Falconea, poznatog borca protiv mafije. To im je uspjelo u bombaškom napadu 23. svibnja blizu Palerma.

Matteo Messina Denaro nestao je u ljeto 1993. i postao najtraženija osoba u Italiji. U godinama koje su uslijedile intenzivno se za njim tragalo.

Na kraju je ustanovljeno da je boravio nedaleko od svoga rodnog grada Castelvetrana na zapadnoj Siciliji. Dugogodišnjim prisluškivanjem članova njegove obitelji i prijatelja policija je na kraju došla do Denara i uhitila ga u privatnoj klinici u Palermu, kamo je došao na redoviti liječnički pregled.

Pročitajte više

 

Pročitajte više