Šef Srpske akademije poziva HAZU na više odgovornosti i poštovanja

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) Vladimir Kostić pozvao je kolege iz HAZU-a na više odmjerenosti, odgovornosti i poštovanja, dva dana nakon što je hrvatska akademija objavila svoje uvjete za pristup Srbije EU.

Kostić je za beogradski list Nova rekao da SANU kao institucija pokušava djelovati konstruktivno i na ovim našim prostorima tragičnih iskustava ponuditi drugačiji narativ, koji ima perspektivu u miru i napretku.

"Nažalost, susrećemo se s neskrivenim neprijateljstvom, izmišljotinama tipa Memoranduma 2 i uvjerenjem da aktualni geopolitički trenutak treba iskoristiti za reviziju povijesti", rekao je Kostić.

SANU je dokument HAZU-a nazvao huškačkim političkim pamfletom

List podsjeća da je HAZU u dokumentu upućenom državnom vrhu RH, navodeći uvjete za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s BiH, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihovog ulaska u Europsku uniju, za Srbiju između ostalog istaknuo obvezu plaćanje ratne odštete i odricanja od "velikosrpske propagande" i "jasenovačkog mita". 

Izvršni odbor SANU-a u ponedjeljak je taj dokument nazvao "huškačkim političkim pamfletom". Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je prošlog tjedna dokument "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku Uniju", a koji je u veljači upućen predsjedniku i premijeru Hrvatske i predsjedniku sabora.

U priopćenju koje je u ponedjeljak potpisao Izvršni odbor SANU-a ističe se da su "unatoč iskustvu" članovi SANU-a "zatečeni primitivnim tonom mržnje" u dokumentu HAZU-a.

"Bez iluzija da će se itko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrijednostima oglasiti u povodu ovog huškačkog političkog pamfleta, sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama 'logora smrti', nećemo ulaziti u obezvrijeđeni prostor replike s onima koji besramno koriste izraz 'jasenovački mit'. Ali je dobro i korisno da znamo što misle", naveo je u kratkom priopćenju Izvršni odbor SANU-a.

Vučić: Srbija se neće odreći svojih predaka

Na pitanje novinara da prokomentira dokument HAZU-a, srpski predsjednik rekao je u subotu da se "Srbija neće odreći svojih predaka, borbe protiv nacizma i fašizma kako bi se dodvorila bilo kome". "S Hrvatima moramo imati najbolje moguće odnose, ali ne po cijenu odricanja naše povijesti", rekao je Vučić.

Pojedini srpski mediji ocijenili su u povodu dokumenta HAZU-a da hrvatski akademici "preporučuju Srbiji da se odrekne tobožnje velikosrpske propagande, pa kao primjer navode pitanja statusa Bunjevaca, hrvatskog jezika, jasenovačkog mita i odnosa prema kardinalu Alojziju Stepincu".

Što stoji u dokumentu HAZU-a?

HAZU u dokumentu objavljenom prošli tjedan poziva Srbiju i da prestane poticati neprijateljstva prema Hrvatskoj i progon hrvatskih državljana, da se odrekne velikosrpske propagande i da poštuje obveze iz potpisanih sporazuma i  dogovora, kao što su zaštita recipročnih prava hrvatske manjine te osiguranje Hrvatima slobodnog političkog i kulturnog organiziranja, kao što Hrvatska osigurava srpskoj manjini. 

Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu, aktualizirati neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske te definirati položaj Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Poziva nadalje Srbiju da prizna agresiju na Republiku Hrvatsku, da vrati dokumentaciju iz Vukovarske bolnice, otkrije sva mjesta pogubljenja za vrijeme agresije, vratiti arhiv NDH, arhiv JNA o križnim putovima i logorima, o Hrvatskom proljeću i drugo. 

HAZU također poziva Srbiju da prizna hrvatski etnički integritet Bunjevcima i odrekne se proglašenja bunjevačkog govora Hrvata službenim u Subotici, da prizna hrvatski jezik kao poseban i neovisan standardni jezik te da prestane prisvajati povijesne dosege kulture s hrvatskih prostora te hrvatske književne baštine, posebno starije hrvatske književnosti. 

Pročitajte više