Šef talijanskih demokrata dao ostavku nakon poraza na izborima

Foto: EPA

ČELNIK talijanske Demokratske stranke (PD) lijevog centra Enrico Letta rekao je danas da će podnijeti ostavku nakon poraza svoje stranke na nedjeljnim izborima, a šefovi drugih talijanskih oporbenih stranaka za poraz su okrivili nedostatak jedinstva i birače koji su izabrali populizam.

Bivši premijer izjavio je da se neće kandidirati za mjesto glavnog tajnika na sljedećem kongresu svoje Demokratske stranke. Letta je rekao da je sada zadatak nove generacije formirati snažnu oporbu očekivanoj desnoj vladi izborne pobjednice Giorgie Meloni.

"Danas je tužan dan za Italiju i Europu", rekao je Letta misleći na protueuropsku orijentaciju Giorgie Meloni. "PD neće dopustiti da Italija nestane iz srca Europe", ustvrdio je Letta.

"Nedostatak jedinstva i populizam"

Krajnje desna stranka Braća Italije Giorgie Meloni, pokretačka snaga desničarskog bloka, pobijedila je na nedjeljnim izborima. Čelnici talijanskih oporbenih stranaka za svoj su poraz okrivili nedostatak jedinstva i glasače koji su odabrali put populizma.

Letta - čija je stranka dobila oko 19 posto glasova - rekao je da pobjeda desničara ima korijene u odluci Pokreta pet zvijezda (M5S) da povuče potporu vladi nacionalnog jedinstva Marija Draghija u srpnju. To je prouzročilo ostavku bivšeg šefa Europske središnje banke, čime su okončani Lettini planovi da sklopi izborni savez s M5S, koji je dobio oko 15 posto.

Centristi: Ovo je opasan izbor za zemlju

Čelnik M5S-a Giuseppe Conte rekao je sinoć da je PD kriv ako se pobjeda lijevog centra pokaže nemogućom.

"Oni su potkopali političku ponudu koja je mogla konkurirati desnom centru", rekao je Conte.

Carlo Calenda, čelnik centrističke stranke Akcija koji je isprva potpisao savez s PD-om, ali je potom odustao, požalio se da je velik dio zemlje "izabrao put populizma".

"Ovo je opasan izbor za zemlju, neizvjestan izbor, vidjet ćemo hoće li Meloni moći vladati", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više