Šef UN-a: Aneksijama nema mjesta u modernom svijetu

Foto: EPA

ANEKSIJI ukrajinskih regija, koja bi trebala biti dovršena sutra, nema mjesta u modernom svijetu, smatra glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sutra će pokrenuti službenu aneksiju 15 posto ukrajinskog teritorija i predsjedati ceremonijom potpisivanja sporazuma o pripojenju četiri ukrajinske regije Rusiji.

"Nijedna odluka da se nastavi s aneksijom ukrajinskih regija Donjecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje ne bi trebala imati pravnu vrijednost i svaka zaslužuje osudu", rekao je Guterres.

"Ne smije se prihvatiti. Vrijeme je da se odmaknemo od ponora"

"To je protiv svega što bi međunarodna zajednica trebala predstavljati. To iznevjerava svrhe i načela Ujedinjenih naroda. To je opasna eskalacija. Nema joj mjesta u modernom svijetu. Ne smije se prihvatiti", dodao je Guterres.

Naglasio je da će svaka ruska odluka da nastavi u tom smjeru dodatno ugroziti izglede za mir. To će produljiti dramatične utjecaje na globalno gospodarstvo, posebno na zemlje u razvoju, i omesti UN-ovu sposobnost isporuke hitne pomoći Ukrajini i šire.

"Krajnje je vrijeme da se odmaknemo od ponora", zaključio je Guterres.

Sjedinjene Države i Albanija pripremaju rezoluciju kojom osuđuju "referendume" u Ukrajini koje je Zapad već osudio. Tekst će prvo biti predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a, gdje će bez sumnje biti blokiran ruskim vetom, prije nego što će kasnije biti predstavljen Općoj skupštini gdje niti jedna od 193 države članice nema pravo veta.

Pročitajte više

 

Pročitajte više