Šef UN-ove agencije: Borbe u Gazi i Rafahu se nastavljaju, unatoč izraelskim najavama

Foto: Hina

Borbe u gradu Rafahu i na jugu Gaze se nastavljaju unatoč jučerašnjoj objavi izraelske vojske o taktičkim stankama u djelovanju kako bi se omogućio ulazak humanitarne pomoći, rekao je danas u Oslu šef glavne agencije Ujedinjenih naroda za pomoć Palestincima (UNRWA).

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer je kritizirao planove vojske da uvede dnevne stanke borbenih djelovanja uzduž jedne od glavnih cesti do palestinske enklave.

Vojska najavila dnevne stanke

Philippe Lazzarini, čelnik UNRWA-e, rekao je, međutim, da do stanke nije došlo. "Bilo je informacija da je takva odluka donesena, no politička razina govori da takva odluka nije donesena", rekao je Lazzarini na tiskovnoj konferenciji.

"Stoga vam zasad mogu reći da se borbe u Rafahu i na jugu Gaze nastavljaju te da se operativno dosad ništa nije promijenilo", dodao je.

Izraelska vojska je u ponedjeljak objavila da njezine snage nastavljaju s djelovanjima u području Rafaha, koja uključuju blisku borbu s militantima i zapljenu te uništenje naoružanja.

Vojska je za vikend najavila dnevne stanke od sedam do 18 sati na području od prijelaza Kerem Shalom na jugu Izraela do ceste Salah al-Din  i zatim dalje prema sjeveru. Kasnije je pojasnila da će se uobičajene operacije nastaviti u Rafahu, glavnom fokusu njezinog djelovanja na jugu Gaze.

Borbe se nastavljaju

Stanovnici su u međuvremenu rekli da izraelske snage napreduju dublje u središnja i zapadna područja Rafaha pod teškom paljbom sa zemlje i iz zraka.

Oružane skupine predvođene Hamasom vode bliske borbe u kampu Al Šabura u središtu Rafaha, prema riječima militanata i stanovnika, koji su rekli da neprestano čuju eksplozije i paljbu vatrenog oružja.

Lazzarini je kasnije za Reuters rekao da je UNRWA dobila obavijest izraelske vojske da će doći do stanke, no da je bila samo na engleskom i ni na kojem drugom jeziku, nakon čega je vlada objavila suprotne informacije.

"Zasad, ne vidim ništa što bi zadovoljavalo definiciju stanke", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.