Šef vatrogasaca: Urušio se dio krova u Zaprešiću, temperatura bila 1600 stupnjeva

Foto: Index

Željko Barun, zapovjednik javne vatrogasne postrojbe grada Zaprešića, novinarima je rekao da je trenutno na požarištu u Zaprešiću 12 vatrogasnih vozila  i 40 vatrogasaca.

"Ne mogu reći da je intervencija privedena kraju, da je gotova, a i vjetar nam malo to otežava. Drugo što nam otežava je sam objekt koji prijeti urušavanjem u jednom dijelu, pa ne možemo dovoditi ljudske živote u opasnost", naglasio je.

Jedan dio zgrade krovišta se urušio gdje su bile najveće izgarane topline, znači gdje je najveća toplinska masa. Na početku je izmjerena temperatura bila 1600 stupnjeva, sa udaljenosti od 50 metara", rekao je Barun.

Dodao je da ljudskih žrtava nije bilo te nitko od vatrogasaca, radnika ili građana nije zatražio liječničku pomoć da nije dobro od udisaja ili nečega.

S obzirom da se radi o požaru plastične mase, jako ga je, ističe, teško pogasiti te će to još trajati neko određeno vrijeme s obzirom da iziskuje određenu mehanizaciju koja bi to mogla odraditi.

Radi se o velikom prostoru od  8000 metara kvadratnih, što je veliki prostor popunjen plastikom.

Nakon što vatrogasci odrade posao onda će, kazao je Barun, policija i ostale službe otkrivati uzrok požara.

Postoji, kaže, hidrantska mreža, oko samog objekta još nije spojena, ali u blizini ima dosta hidranata. Vatrogasci su morali dovoditi vozilima vodu, dodao je Barun.

Benčević: Kvaliteta vode prve kategorije

Načelnik stožera civilne zaštite Zaplrešća Damir Benčević istaknuo je da što se tiče kvalitete vode za građanstvo ona je prve kategorije,  sustav vodoopskrbe je zatvoren.

"Tako da što se tiče toga za građane nema nikakvog ograničenja niti problema u korištenju vode. Što se tiče zraka na 50 metara odavde nema stranih čestica. Ovo izdimljavanje što se vidi je zapravo vodena para", poručio je. 

No, istaknuo je da bi bilo dobro da alergičari i oni osjetljiviji i dalje imaju zatvorene prozore, možda i da nose maske dok izlaze van.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.