Šef WHO-a: Svijet nije mudro koristio alate. Pandemija će završiti kad svijet odluči

Foto: EPA

PANDEMIJA covida-19 će završiti "kada ju svijet odluči okončati" jer su sada dostupni "svi alati" za borbu protiv virusa, izjavio je u nedjelju šef WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus i ponovio svoje pozive na pravedniju raspodjelu cjepiva.

 

"Pandemija će završiti kada ju svijet odluči okončati, to je u našim rukama, dostupni su nam svi potrebni alati",  rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na konferenciji u Berlinu. 

On je izrazio žaljenje što do sada "svijet nije mudro koristio te alate" i naglasio da je, uz "blizu 50.000 smrtnih ishoda u svijetu tjedno, pandemija daleko od kraja". 

Šef WHO-a je govorio na svečanom otvorenju "Svjetskog summita o zdravlju", godišnjeg skupa profesionalaca i političara u Berlinu.

Cilj WHO-a je da se 40 posto stanovništva svake zemlje cijepi do kraja godine i 70 posto do sredine 2022. Tedros redovno ističe da žali zbog gomilanja cjepiva protiv covida u bogatim zemljama. 

"To je moguće, ali samo ako zemlje i tvrtke koje kontroliraju opskrbu svoje riječi pretvore u djela", rekao je u Berlinu.

"Zemlje koje su već cijepile 40 posto stanovnika, uključujući zemlje G20, moraju prepustiti svoje količine u isporuci cjepiva međunarodnom sustavu Covax i Afričkom fondu za nabavu cjepiva (Avat) koji je osnovala Afrička unija", kaže Tedros.

"Proizvođači cjepiva moraju dijeliti svoja znanja, tehnologije i licence i odreći se prava intelektualnog vlasništva", objasnio je. 

U snimljenoj videoporuci, šef Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je ocijenio da je "uspjeh cjepiva, razvijenih i stavljenih na tržište u rekordnom vremenu, zasjenila tragedija nepravedne raspodjele". 

"Sve nas ugrožavaju nacionalizam i gomilanje cjepiva", zaključio je Guterres.

Pročitajte više

 

Pročitajte više