Šef zagrebačkog HSLS-a: Gdje je Tomaševiću nestala hrabrost u rebalansu proračuna?

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

PREDSJEDNIK zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić danas je upitao zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića gdje mu je nestala hrabrost u rebalansu gradskog proračuna koji predlaže Gradskoj skupštini, a kojim se proračun umanjuje za samo 0.27 posto.

Kao primjer koliko je to umanjenje proračuna malo Klasić je na konferenciji za novinare ispred garaže Gradske uprave naveo da je prosječna plaća u Hrvatskoj oko 7125 kuna, pa ako se na taj iznos primijeni ušteda ostvarena gradskim proračunom "to je kao da smo uštedjeli na prosječnoj plaći 19.17 kuna, što skoro nije dosta ni za kruh i mlijeko".

Napomenuo je da je novu Gradsku upravu dočekalo mnoštvo "kostura iz ormara" te da u HSLS-u kao oporbenoj stranci i u prošlom sazivu Skupštine ne mogu reći da su bili iznenađeni, jer su se već u proračunima za 2019. i 2020. nazirale velike poteškoće grada, pa bi bilo pravo iznenađenje da "kostura nije bilo".

"Proračun gotovo isti kao Bandićev"

Međutim, naglasio je Klasić, HSLS zabrinjava da je u prijedlogu rebalansa koji Tomašević predlaže na sjednicu Gradske skupštine 30. rujna proračun gotovo isti kao Bandićev.

"Nakon puno galame, priče i obećanja nema djela, pa možemo i zapitati gradonačelnika Tomaševića gdje mu je nestala hrabrost u ovom rebalansu proračuna", rekao je.

Zabrinjava ga i smanjenje proračuna na komunalnim uslugama, održavanju cesta, regulaciji gradskih semafora, signalizacije i rasvjete. Također, dodao je, na izgradnji građevina za gospodarenje otpadom gdje je taj dio proračuna s četiri milijuna kuna pao na svega milijun i 20.000 kuna.

"Odustali smo od gradnje reciklažnih dvorišta, a planiramo zapravo veliku politiku gospodarenja otpadom u Zagrebu", ustvrdio je Klasić. 

"Nije se odustalo od nasljeđa Milana Bandića"

Istaknuo je kako se, nažalost, nije odustalo od nasljeđa Milana Bandića, pa se i dalje u proračunu ostavila izgradnja Spomenika žrtvama holokausta kojeg predstavnici Židovske zajednice ne žele te famozni javni satovi.

"Nakon ovakvog rebalansa proračuna građani će imati smanjenje kvalitete komunalnih usluga, vozit će se vjerojatno po lošijim cestama i s neosvijetljenim, nesinkroniziranim semaforima. Imat ćemo nedostatak reciklažnih dvorišta, ali moći ćemo uživati u novim spomenicima i gledati na nove satove, dok će se Gradska uprava voziti u autima skupljim od Milana Bandića, ali istina zelenim. No pitanje je jesu li primjereni za financijski trenutak u kojem se Grad Zagreb nalazi", poručio je Klasić.

Član Predsjedništva zagrebačkog HSLS-a Emil Pavić osvrnuo se na puknuća cijevi u Selskoj cesti te upozorio da je vodoopskrbna mreža u Zagrebu u kriminalnom stanju, više od 50 posto vode otječe u zemlju i uskoro će se početi plaćati penali za takve stvari.

Pročitajte više