Šefica DHMZ-a: Vremenski ekstremi će biti sve češći, moramo biti spremni

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

OLUJNO nevrijeme s tučom u nekim dijelovima sjeverne Hrvatske potpuno je uništilo usjeve i staklenike, razbilo automobile i oštetilo kuće. Istovremeno, sisački kraj poharala je pijavica. Sinoptičari za vikend najavljuju novo pogoršanje. 

Cijelu situaciju u Otvorenom su komentirali Branka Ivančan Picek (ravnateljica DHMZ-a), Zdravko Tušek (državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede), Branimir Markota (predsjednik Hrvatske voćarske zajednice), Ivana Matijašec (poljoprivredno-cvjećarska zadruga "Varaždinski cvijet") i Zorislav Šubarić (umirovljeni stručnjak za protugradnu obranu).

Matijašec: Još se zbrajaju štete 

Matijašec je govorila o jučerašnjoj šteti koju je nevrijeme prouzrokovalo u Varaždinskoj županiji.

"Naše područje je jako stradalo, najviše je stradala općina Veliki Bukovec, koja ima tri naselja, sva su uništena", rekla je.

Ondje se nalazi, objasnila je, oko 30 proizvođača cvijeća koji još uvijek zbrajaju štetu. Sada to prvo moraju sanirati radi sigurnosti radnika, nakon toga će unutra čistiti i krenuti u nabavu apsolutno svega novoga.

"Cvijeće koje je unutra se uopće više ne može koristiti, puno je stakla i opasno je za daljnju upotrebu", rekla je.

Sada još neće moći krenuti s proizvodnjom cvijeća za blagdan Svih svetih ili za Božić, a trebali su. Moraju naći privremeno rješenje kako to riješiti jer su te biljke već naručene i trebaju stići, nakon čega ih treba presaditi u veće tegle i spremiti u staklenike i plastenike. Sve je uništeno i moraju naći privremeno rješenje.

Matijašec je rekla da su kontaktirali dobavljače vezano za nabavu folije i stakala, trebaju im velike količine kojih nema u Hrvatskoj i ne mogu ih lako navabiti. Prioritet im je to sanirati, ići u nabavu i što prije staviti u funkciju da nastave proizvodnju. 

Tušek: Povjerenstva su počela s popisivanjem šteta 

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede izrazio je žaljenje i suosjećanje sa svim poljoprivrednim proizvođačima i stanovnicima gdje je bila elementarna nepogoda. Stručne službe su, kaže bile na terenu, kao i sama ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Tijekom dana formirana su povjerenstva koja su počela s popisivanjem šteta i evidentiranjem svega što je oštećeno. U sljedećih nekoliko dana ćemo imati te podatke", rekao je.

Naglasio je da se radi na tome da se proizvođači kojima je uništen potencijal mogu javiti na natječaj koji će biti otvoren kroz 10-ak dana. Svi troškovi obnove poljoprivrednog potencijala bit će 100% financirani, a novac je osiguran iz programa ruralnog razvoja.

Ivančan Picek: Ekstremne vremenske pojave će biti dio naše budućnosti 

Što se tiče nekih novih klimatskih promjena, Ivančan Picek je rekla da se nalazimo u doba godine kada su ovakve pojave normalne. Možda su, dodaje, malo intenzivnije nego u prošlosti.

"Moramo biti svjesni realnosti da su ekstremne vremenske pojave, uljučujući i tuču, ali tu su i mraz, poplave, suša, olujni vjetrovi ti koji će biti dio naše budućnosti i mi se na to moramo pripremiti i prilagoditi", rekla je. 

Što se tiče vremenskih ekstrema, objasnila je da je to dio prirodnih promjena, ali i klimatskih. Naša atmosfera je kao jedan složeni sustav, prema službenim podacima, već sada zagrijana za oko 1,5 °C.

"Slikovito rečeno, kada se nama digne temperatura za 1,5 °C mi smo bolesni ljudi", rekla je. Naglasila je da, ako ništa drugo, to treba zadržati na ovoj razini, ali nužno je prilagoditi se promjenama koje nas očekuju i koje će biti svakodnevica.

Pročitajte više