Šefica DORH-a: Neću podleći pritisku ni komentirati izjave Milanovića i Plenkovića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković jučer je rekao da je razgovarao s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek nakon što je Milanović DORH upitao što radi oko pogodovanja ministra obrane Marija Banožića. Milanović je danas taj potez nazvao protuustavnim.

Nakon ovih izjava se priopćenjem oglasio i DORH.

"Glavna državna odvjetnica neće podleći pritisku"

"Kao i dosad, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske neće komentirati izjave niti Predsjednika Republike Hrvatske ni predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Uz naglasak na definiciju i položaj državnog odvjetništva prema Ustavu Republike Hrvatske i Zakonu o državnom odvjetništvu, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske u donošenju odluka ne podliježe pritisku izjava pojedinaca i medija već odluke donosi isključivo na temelju činjenica utvrđenih u zakonom propisanom postupku.

Odgovornost za izrečene izjave je na osobama koje ih govore i koje bi pritom trebale biti svjesne ustavne definicije i položaja državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.  

U odnosu na postupanje u određenom predmetu, naglašavamo kako je sama podnositeljica kaznene prijave izvijestila javnost o podnošenju kaznene prijave protiv više osoba i o dopuni navedene prijave te o činjenici da nadležno državno odvjetništvo poduzima zakonom propisane radnje provjere navoda iz te kaznene prijave", piše u priopćenju DORH-a.

Pročitajte više