Šefica Europske središnje banke: Kriza Evergrandea ograničeno utječe na eurozonu

Foto: EPA

FINANCIJSKA kriza koju je izazvala prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande za sada tek u ograničenom opsegu utječe na eurozonu, izjavila je čelnica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde. 

Čelnik američke središnje banke Jerome Powell izjavio je nedavno da je Evergrande isključivo kineski problem, a sličnog je stava i šefica ECB-a. 

"Kao što sam vam rekla, utjecaj i izloženost trenutno su usredotočeni na Kinu", rekla je Lagarde u intervjuu za američku televiziju CNBC, emitiranom u petak.

"Što se tiče Europe, mogu reći da je izravna izloženost ograničena", dodala je.

ECB pozorno prati razvoj događaja, naglasila je šefica ECB-a: "Još se živo sjećam nedavnih zbivanja na tržištima dionica u Kini, koja su odjeknula širom svijeta. No, u Europi, konkretno u eurozoni, izravna će izloženost biti ograničena", tvrdi ona. 

Evergrande je druga po veličini tvrtka za razvoj nekretnina u Kini, s više od 305 milijardi dolara dugova, većinom prema domaćim bankama i financijskim tvrtkama.

Prelijevanje krize

Nakon postrožene kineske regulative o poslovanju sektora razvoja nekretnina Evergrande je zapao u probleme s likvidnošću i strahuje se da neće moći podmiriti obaveze prema kupcima, dobavljačima, bankama i vlasnicima obveznica.

U četvrtak su trebali platiti 84 milijuna kamata na obveznicu s rokom dospijeća u ožujku 2023. godine, ali za sada nije poznato jesu li podmirili tu obavezu.

Grupa je toliko velika da su neki počeli strahovati od prelijevanja krize na kinesko gospodarstvo i u inozemstvo.

Peking za sada ne reagira na nagađanja da bi mogao priskočiti u pomoć posrnuloj kompaniji. Neki, pak, tvrde da bi pritjecanjem u pomoć Evergrandeu postavio loš primjer.

Glavni urednik Global Timesa, tabloida u vlasništvu države, poručio je preko društvene mreže WeChat da Evergrande ne treba računati na pomoć vlade.

Evergrande mora tražiti spas na tržištu, a ne u vladi, objavio je Hu Xijin na WeChatu.

Pročitajte više