Šefovi njemačke i francuske središnje banke: Vratit ćemo inflaciju na dva posto

Ilustracija: Shutterstock

EUROPSKE središnje banke dviju najvećih ekonomija u Europi poručile su da će vratiti rekordnu inflaciju prema glavnome cilju od dva posto. Govoreći u zajedničkom televizijskom intervjuu na njemačkom kanalu Phoenix šef Bundesbanka Joachim Nagel i guverner Banque de France Francois Villeroy de Galhau rekli su da će pooštravanje Europske središnje banke na kraju ukrotiti rast cijena koji je trenutno pet puta veći od cilja. "Vratit ćemo inflaciju na 2% do kraja 2024. ili 2025.", rekao je Villeroy. "Ovo nije samo prognoza, projekcija. To je obveza."

ECB je od srpnja podigao troškove zaduživanja na 200 baznih bodova i do sljedećeg sastanka o tom pitanju dijeli nas manje od dva tjedna. Očekuje se da će ECB opet povećati kamatne stope. Nekoliko dužnosnika reklo je da su još uvijek neodlučni između trećeg uzastopnog pomaka od 75 baznih bodova i koraka od pola boda. Nagel je rekao da će odluka biti vođena najnovijim podacima. 

"Kamatne stope će rasti koliko god bude potrebno"

"Imat ćemo nove projekcije za 2023., 2024. i prvi put za 2025. godinu. To će biti osnova za našu odluku", rekao je Nagel. "Jasno je da se povećanje stopa mora nastaviti", rekao je, prenosi Bloomberg. Upitan koliko će dugo rasti kamatna stopa, Villeroy je rekao: "Koliko god bude potrebno."

Vlade su u međuvremenu upotrijebile stotine milijardi eura kako bi zaštitile tvrtke i kućanstva od velikih troškova energije, za koje su čelnici središnjih banaka rekli da bi mogli potkopati njihove napore da suzbiju inflaciju. Nagel i Villeroy pozvali su na skori povratak uravnoteženijim proračunima.

"Izvanredna situacija je izvanredna situacija, ali u jednom trenutku je gotovo", rekao je Nagel. "Signal fiskalne politike mora jasno biti povratak na dužničku kočnicu" i pridržavanje europskih fiskalnih pravila, rekao je.

Pročitajte više