Selak Raspudić predložila velike promjene u radu sabora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNICA Mosta Marija Selak Raspudić, o čijem se prijedlogu izmjena saborskog Poslovnika raspravlja u srijedu, poručila je kako parlament ne bi trebao služiti za "dosjetke, medijske eskapade i izdašne honorare" već bi trebao postati učinkovitiji i vratiti povjerenje građana.

''Sabor ne služi samo za pokoju dosjetku, prešetavanje u finim odijelima, medijske prijemčive eskapade i izdašne honorare. Služi građanima kako bi se osiguralo da se njihova volja realizira'', rekla je za saborskom govornicom.

Njezin prijedlog izmjena saborskog Poslovnika na raspravu je došao nakon što je Ustavni sud u srpnju prihvatio stav oporbe da svaki zastupnik može predložiti Poslovnik i njegove izmjene, da to nije samo pravo Odbora za Ustav kako su argumentirali predsjednik sabora Gordan Jandroković i HDZ-ova većina.

 

Aktualni Poslovnik donesen prije 10 godina

Promjene u saboru su nužne, smatra Selak Raspudić, jer je riječ o najgore ocijenjenoj političkoj instituciji u zemlji. 

"Naša je dužnost da učinimo sve što možemo da vratimo povjerenje građana u sabor. U predizborno vrijeme popularno je nadmetati se u prijedlozima o visini mirovina, a istodobno nismo u stanju počistiti ispred vlastitih vrata. Naša je kuća u neredu, a očekujemo da nam građani povjeruju da bismo sutra mogli upravljati državom'', napomenula je.

Aktualni Poslovnik donesen je 2013.godine. Selak Raspudić naglasila je da od tada nijedna vlada, osim aktualne, nije davala svoja mišljenja o izmjenama Poslovnika te se time nisu miješale u organizaciju rada sabora.

"To da u parlamentarnoj demokraciji, u kojoj vlada odgovara parlamentu, vlada kaže saboru što smije, a što ne smije je kao da student kaže profesoru što ga smije ispitivati", ustvrdila je.

"Pojedine zastupnike zanimaju samo financijske naknade"

Kako bi nestale slike prazne sabornice, zastupnica Mosta predlaže uvođenje kvoruma od jedne trećine svih zastupnika koji moraju biti prisutni tijekom rasprave o određenoj točki dnevnog reda. Što se tiče ustrojstva sabora, Selak Raspudić traži smanjenje prosječnog broja članova jednog saborskog odbora s 13 na 9.

"Zastupnici moraju popuniti preko 400 mjesta u odborima. Reda radi popunjava se članstvo u odborima gdje dolaze ljudi koje djelokrug nekog odbora ne zanima niti su za njega specijalizirani", kazala je. Ono što pojedine zastupnike zanima su jedino financijske naknade za predsjedničko ili potpredsjedničko mjesto jednog od saborskog odbora, ističe zastupnica.

Traži pet stalnih odbora

Njezin prijedlog Poslovnika predviđa samo pet stalnih odbora: Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, Odbor za zakonodavstvo, Odbor za europske poslove, Odbor za izbor, imenovanje i uprave postupke te Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Ostali odbori i njihovi djelokruzi mijenjali bi se od saziva do saziva, onako kako to odluči parlamentarna većina.

Među promjenama nalazi se i povećanje broja zastupnika za osnivanje saborskog kluba s tri na pet, dolazak članova vlade u sabor radi davanja usmenog odgovora na zastupničko pitanje koje u roku od 30 dan nije dobilo pismeni odgovor i sudjelovanje isključivo ministara na saborskim raspravama jer više ne bi mogli slati državne tajnike.

Kada je riječ o izvješćima o radu državnih tijela, Mostova zastupnica traži da se ona moraju raspraviti do kraja kalendarske godine u kojoj su podnesena, a saborski zastupnici moraju imati minimalno osam dana na raspolaganju za pripremu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više