Separatisti: Ukrajinski specijalci pripremaju zauzimanje nuklearke, imaju i Bayraktar

Foto: EPA

ELITNE jedinice ukrajinske vojske, Snage za specijalne operacije, zajedno s britanskim stručnjacima pripremaju zauzimanje nuklearne elektrane Zaporižja, rekao je separatistički čelnik Vladimir Rogov za državnu rusku novinsku agenciju TASS.

Prema riječima Rogova, grupe od 100 do 110 pripadnika elitnih jedinica sudjeluju u vježbama zauzimanja velikih energetskih objekata.

"Njihova borbena koordinacija je na dobroj razini. Obučavaju se u Velikoj Britaniji po nekoliko mjeseci, a neki i šest mjeseci", rekao je.

"Imaju i Bayraktar, rezultate ćemo vidjeti uskoro"

Vježbe se, tvrdi, odvijaju na gornjem toku Dnjepra, odnosno uzvodno od hidroelektrane Dnjepar.

“Ovdje je značajno da se vježbe izvode ne samo uz upotrebu malog naoružanja, već i bespilotnih letjelica Bayraktar TB-2. To govori da oni rade sustavno i koordinirano, a rezultate ćemo, bojim se, vjerojatno vidjeti u bliskoj budućnosti. A gađanje područja oko Energodara, posebno sela Ivanovka i Balka, najvjerojatnije je razrada prelaska Dnjepra i desanta“, rekao je Rogov.

Prema njegovim riječima, za operaciju je pripremljeno nekoliko desetaka samohodnih pontonskih prijelaza čija brzina može doseći 20 km/h.

Rusija kontrolira nuklearku od ožujka

Rusija je nuklearku okupirala u ožujku te je drži pod kontrolom od tada, iako njome i dalje upravljaju ukrajinski tehničari Energoatoma. 

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje njezine blizine dok je svijet zabrinut od rizika nove nuklearne katastrofe. 

Ujedinjeni narodi traže pristup nuklearki i pozvali su na demilitarizaciju njene okoline. Dužnosnici IAEA-e su vrlo, vrlo blizu dopuštenja da posjete Zaporižju, rekao je direktor agencije Rafael Grossi u četvrtak. 

Pročitajte više