Silovao i zlostavljao suprugu, ona pokušala suicid. Dobio godinu i 2 mjeseca zatvora

Slika nema veze s događajima iz teksta Ilustracija: 123rf

VRHOVNI sud je potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu kojom je 68-godišnjak osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora jer je seksualno, ali i psihički zlostavljao suprugu.

Najviši sud je naglasio u obrazloženju da je osuđenik u više navrata bez pristanka spolno općio sa suprugom i izvršio sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju.

"Žrtva je bila u strahu od psihičkog zlostavljanja jer je optuženik učestalo vrijeđao i omalovažavao žrtvu. Branio joj je druženje s unucima, a nad žrtvom je vršio i ekonomsko nasilje jer je odbijao sudjelovati u režijskim troškovima i doveo je u stanje ovisnosti", pojasnio je sud dodajući da je optuženik zaprijetio žrtvi koja je rekla da će se rastati i podijeliti imovinu.

Olakotna okolnost jer nije ranije osuđivan

Olakotnim su optuženiku cijenjeni dosadašnja neosuđivanost, narušeno zdravstveno stanje te smanjena ubrojivost u vrijeme počinjenja kaznenog djela. Otegotnim je cijenjena okolnost da je u više navrata u inkriminiranom razdoblju bez pristanka žrtve s njom izvršio spolni odnošaj i s njim izjednačenu spolnu radnju.

"To je u većoj mjeri dovelo do povrede zaštićenog dobra, a to je sloboda odlučivanja u sferi spolnosti", dodao je sud.

Najviši sud je nadodao da je žrtva bila hospitalizirana zbog lošeg psihičkog stanja i pokušaja suicida te da životna dob optuženika nije takvog značaja da bi se trebala cijeniti olakotnom.

"Ovako odmjerena kazna primjerena  je težini i okolnostima počinjenih kaznenih djela i osobi optuženika. Takvom će se kaznom ostvariti svrha kažnjavanja i u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim kaznenim djelima. Ujedno će se upozoriti drugi građani da se klone sličnih postupaka", zaključio je Vrhovni sud.

Pročitajte više

 

Pročitajte više