Silovit udar na Krim, dijete poginulo od krhotina na plaži. Stigla prva reakcija Rusa

Screenshot: X

Rusko ministarstvo obrane optužilo je Sjedinjene Države da su odgovorne za današnji raketni napad na civile u gradu Sevastopolju na Krimu, poluotoku koji je Rusija ilegalno anektirala 2014., jer je navodno izveden projektilima ATACMS, koje je Washington isporučio Kijevu.

Društvenim mrežama proširila se snimka koja navodno pokazuje krhotine oborenih raketa koje padaju na plažu.

"Odgovornost je na Washingtonu. Ovo neće ostati bez odgovora"

"Odgovornost za namjerno izveden raketni napad na civile u Sevastopolju, krimskome gradu, prvenstveno je na Washingtonu, koji je isporučio to oružje Ukrajini, ali i na vlastima u Kijevu", stoji u priopćenju ministarstva. "No takve akcije neće ostati bez odgovora", dodali su.

U tom su raketnom napadu na Sevastopolj smrtno stradale tri osobe, među kojima i dvoje djece, a oko stotinu ih je ranjeno, rekao je lokalni guverner Mihail Razvožjajev, kojega je postavila Moskva.

Amerikanci poslali dalekometne projektile Ukrajini

U travnju je Washington objavio da je u Ukrajinu poslao projektile ATACMS. Kijev ih je dugo tražio od Zapada da bi mogao izvoditi napade i dalje iza crte bojišnice. Ukrajina je u listopadu prvi put upotrijebila američke rakete ATACMS protiv Rusije, no ove koje su joj nedavno poslane imaju veći domet - i do 300 km.

Ukrajinske vlasti još nisu komentirale napad na ciljeve u Sevastopolju, lučkom gradu koji je redovita meta napada, posebice zbog toga što je ondje sjedište ruske Crnomorske flote. Krim je vrlo važno logističko čvorište za rusku vojsku.

Ukrajinci napali i ruski Belgorod

I u ruskoj regiji Belgorod, blizu ukrajinske granice, u napadima ukrajinskih dronova ubijena je jedna osoba, a tri su ranjene, rekao je danas guverner Vjačeslav Gladkov.

I ta je regija vrlo česta meta ukrajinskih napada. Kijev tvrdi da se tako brani od ruskih napada na vlastitom teritoriju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.