Sin Zdravka Mamića tražio izuzeće tri osječka suca, odbijen je

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

OSJEČKI Županijski sud odbio je kao neosnovan zahtjev okrivljenika Marija Mamića, sina bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića, za izuzećem troje članova izvanraspravnog vijeća, izvijestio je sud.

S obzirom na to da se protiv Marija Mamića vodi kazneni postupak u kojemu se odlučuje o daljnjem trajanju privremene mjere oduzimanja imovinske koristi, njegova obrana zatražila je izuzeće sutkinja Vlaste Šimenić-Kovač i Zdenke Leko te sudskog savjetnika Daniela Bogovića koji postupaju u ovome predmetu.

Kao razlog za izuzeće obrana navodi da je u međuvremenu postalo pravomoćno rješenje o provođenju istrage protiv troje sudaca osječkog suda i Zdravka Mamića zbog optužbi za korupciju pa stoga smatra da osječki Županijski sud ne može odlučivati o bilo kakvim pravima osoba koje su povezane sa Zdravkom Mamićem.

Ističu i da će obrana Zdravka Mamića, u predmetu u kojemu je pokrenuta istraga, kao svjedoke vjerojatno pozvati i druge suce osječkog Županijskog suda pa to smatraju jakim razlogom da se osječki sud otkloni od bilo kakvog odlučivanja o pravima osoba koje su izravno ili neizravno povezane sa Zdravkom Mamićem te sucima protiv kojih je pokrenuta istraga.

Odbijajući zahtjev kao neosnovan, osječki Županijski sud navodi da ne postoje razlozi koji bi izazivali sumnju u nepristranost troje članova izvanraspravnog vijeća.

Optuženi da su iz Dinama izvukli 200 milijuna kuna

Sama činjenica da su tadašnji suci Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić obuhvaćeni istragom u drugom postupku skupa sa Zdravkom Mamićem te mogućnost da će kao svjedoci u istražnom postupku biti eventualno predloženi i neki od sudaca ovoga suda ne upućuje na postojanje razloga za izuzeće članova izvanraspravnog vijeća, navodi se u odluci.

Kako je kazneni postupak protiv bivših sudaca osječkog Županijskog suda u fazi državnoodvjetničke istrage, a isti više ne obnašaju sudačku dužnost, mogućnost da će neki od sudaca biti ispitani kao svjedoci nije okolnost koja bi dovela u pitanje nepristranost članova izvanraspravnog vijeća, ističe se u rješenju.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK Dinama, koje je na osječkom sudu započelo početkom ožujka 2021. godine, Uskok tereti Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, te još petoricu okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili klub za oko 200 milijuna kuna.  

Optužnicom Uskoka obuhvaćeni su i Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Pročitajte više