Sindikalist Stipić: Ravnatelji škola su poput izbornika Horvata

Foto: HRT

KORONAVIRUS sve se brže širi među djecom. Hrvatski zavod za javno zdravstvo uveo je nova pravila prema kojima cijepljena djeca neće morati u samoizolaciju. 

Do 11 godina cijepljeno je njih oko 900, od 12 do 14 oko 8000, a od 15 do 19 godina malo manje od 60.000. Zaraženo je gotovo 17.000 djece do 18 godina. Najviše je zaraženih među učenicima viših razreda osnovne škole te srednjoškolcima pa se nastava u sve više škola, trenutačno 215, održava na daljinu. 

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a i epidemiologinja Ivana Pavić Šimetin i Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod, komentirali su situaciju na HRT-u.

Pavić Šimetin je ocijenila da procijepljenost među djecom nije dobra.

Stipić: Ravnatelji škola su poput izbornika Horvata

"Kada je jedan pozitivan u razredu, rijetko je samo jedan, može se pretpostaviti s obzirom na veliki udio pozitivnih u testiranjima, da ima puno više pozitivnih. Teško je reći tko ide u samoizolaciju, jer se već zna da njih 10-ak ima simptome i čeka rezultat testa i zato, dok se ne razjasni situacija, preventivno se cijeli razred ostavi kod kuće taj jedan dan", tumači Šimetin Pavić. 

Željko Stipić kazao je da se već dvije godine u školama radi s punim povjerenjem u epidemiološku struku i Stožer civilne zaštite. Vjeruju da su odluke promišljene i da idu prema osiguravanju nastave u živo.

"Nema razloga u sumnje. Jedno je sigurno - svaki dan je sve veći broj škola gdje učenici odlaze u izolaciju i provodi se online nastava. Teško je vidjeti kraj tome. Naši ravnatelji škola slični su izborniku Horvatu koji mora popunjavati ekipu novim igračima, a uz to postoje i profili učitelja i nastavnika kojih nedostaje, uskaču kolege, pokušava se spasiti što se spasiti da", rekao je. 

Pročitajte više