Sindikalist: Veliki dio građana ima nekoga tko je zaposlen u Holdingu

Screenshot: Nova TV

NAKON maratonskih pregovora postignut je dogovor u Zagrebu. Radnici će dobiti veće plaće, a građani veće račune. Nešto iza 17 sati počeo je posljednji sastanak predstavnika sindikata i uprave Zagrebačkog holdinga. Radi se o sastanku na kojem će proces mirenja završiti.

Miljenko Gočin iz Sindikata hrvatskog vozača za Novu TV je rekao da su zadovoljni ishodom i time što su obje strane pokazale razumijevanje. "Našao se kompromis i rješenje kojim je prekinuta agonija koja je bila iscrpljujuća, dugo je trajala i nije bila nimalo jednostavna", rekao je.

"Kad se sve zbroji, iznosi jako veliki"

"Teško je pregovarati kad se pregovara za veliki broj radnika i nije bilo jednostavno kad se sve zbroji jer su iznosi jako veliki. Ovim putem zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pregovorima, dali svoj doprinos i koji su pokazali razumijevanje i na kraju - čijom zaslugom smo došli do kompromisnog rješenja", kazao je Gočin.

"Poslodavac si je želio olakšati poslovanje, pa je pokušao izbjeći postizanje suglasnosti sindikata kod novih sistematizacija radnih mjesta. To su jako velika pitanja. U mnogim kolektivnim ugovorima takva pitanja ni ne postoje, ovdje smo ih uspjeli sačuvati", dodao je.

Zaposlenici će povišicu osjetiti, ističe Gočin. "Svaki radnik bi trebao osjetiti povećanje za dvadesetak posto kad se sve zbroji - povećanje koeficijenta, osnovice, dio stalnih dodataka, neoporezivih iznosa i ostalog", objasnio je.

"Veliki dio građana ima nekoga tko je zaposlen u Holdingu"

Sve se više govori o poskupljenju pojedinih komunalnih usluga. No je li o tome bilo riječi i na pregovorima?

"Kad sam rekao da su kolektivni pregovori bili jako teški, to sam i mislio. I sindikati su građani ovog grada, i predstavnici sindikata i radnici na koje se odnose te cijene i sve ostalo ako dođe do povećanja cijena. Ne mogu govoriti o tome, nije se u pregovorima govorilo o tome koliki su to stvarni troškovi", rekao je Gočin.

Na pitanje trebaju li građanima stići manji računi jer nisu imali adekvatnu uslugu tijekom posljednjeg razdoblja, Gočin navodi da vjeruje kako će građani pokazati razumijevanje.

"Mislim da građani to neće sporiti i da će pokazati razumijevanje jer su i dali podršku tim ljudima. Veliki dio građana ima nekoga tko je zaposlen u Holdingu", rekao je Gočin.

Pročitajte više