Sindikat: Antikorupcijske mjere na carini uglavnom obuhvaćaju samo niže službenike

Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL

NEZAVISNI sindikat carinika Hrvatske ocijenio je da antikorupcijske mjere u Carinskoj upravi obuhvaćaju uglavnom službenike na najnižoj razini, a ne odnose se na pojedince koji pripadaju samom vrhu Carinske uprave.

Sindikat je nakon sastanka s ravnateljem Carinske uprave Marijem Demirovićem o programu rotacije carinskih službenika, kao mjere za sustavno suzbijanje korupcije, priopćio kako je taj program "svojevrsna kontrola štete, zapravo pro forme antikorupcijska mjera, koja dolazi po otkrivanju posljednjih korupcijskih afera u carinskoj službi na nižim razinama".

Sindikat: Program nije dobar

Program nije dobar jer obuhvaća uglavnom službenike na najnižoj razini, tek zanemariv broj rukovoditelja dovodi se u pitanje, a uopće se ne ulazi u srž korupcije u carinskoj službi, smatra sindikat.

Mjere za suzbijanje korupcije uopće se ne odnose na pojedince koji pripadaju vrhu Carinske uprave koji su nositelji najvećih oblika korupcije, gdje se odobrenjima ili rješenjima u carinskom ili trošarinskom postupku donose oslobođenja od plaćanja carine, trošarine i posebnih poreza i PDV-a, a vrijednosti u tim postupcima odnose se na milijarde.

Protiv bivšeg šefa Carine pokrenut je kazneni postupak

Eklatantan primjer toga je, tvrdi sindikat, donedavni ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović koji nije suspendiran niti ga je ministar financija Zdravko Marić smijenio, nego mu je istekao petogodišnji mandat, unatoč tome što je protiv njega pokrenut kazneni postupak u okviru istrage protiv Josipe Rimac.

"Štoviše, postavljen je na nešto niže rukovodno mjesto zamjenika pročelnika u Područnom carinskom uredu Osijek, što doznajemo iz medija i portala Telegram, koji s tog položaja, da stvar bude gora, 'aktivno' sudjeluje u provedbi antikorupcijskog programa", kaže se u priopćenju. U isto vrijeme, carinski službenici suspendiraju se za mnogo blaže oblike neispravnih radnji, upozorava sindikat.

Pročitajte više