Policajci Božinoviću: Istražuju nas jer smo otkrili da načelnik s kutijom ide iz BiH

Foto: Hina

SINDIKAT policijskih službenika objavio je otvoreno pismo u kojem optužuje šefa unutarnje kontrole MUP-a Željka Kralja za vršenje pritiska na rad sindikata nakon što su razotkrili da je policijski načelnik s kutijom kroz šumu prešao iz BiH u Hrvatsku. 

Naveli su da je Kralj napao slobodu sindikalnog djelovanja, jer je čelnik tog sindikata Mario Puškarić ovog petka ispitan u službenim prostorijama MUP-ove unutarnje kontrole.

Razlog za Puškarićevo ispitivanje, koje su ocijenili pokušajem zastrašivanja, bio je dopis koji je sindikat uputio Kralju i glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini oko sumnje da su načelnik Postaje granične policije Gruda Matko Klarić i njegov pomoćnik Marko Čuvalo u policijskoj odori nezakonito prešli granicu u BiH izvan graničnog prijelaza i vratili se s kartonskom kutijom nepoznatog sadržaja.

Niz optužbi

Sindikat policijskih službenika u otvorenom pismu Božinoviću navodi da je prilikom ispitivanja njihovog čelnika sudjelovao i Željko Kralj, koji je Puškariću rekao da ga terete za povredu službene dužnosti, jer je u istupu sindikata "odao podatke neovlaštenim osobama" navodnim objavljivanjem sadržaja Izvješća Službe za unutarnju kontrolu.

Božinoviću u pismu navode da su, prema anonimnim informacijama iz više izvora, saznali da je snimka Klarićevog prelaska granice izbrisana i više ne postoji u službenim evidencijama MUP-a. Između ostalog, spornim smatraju i to što se Puškariću na teret stavlja disciplinska povreda, jer je Sindikat dopis objavio na svojim službenim stranicama, i to nema veze s Puškarićevim radom u policiji.

Sindikat u pismu Božinoviću poručuje da "smetaju nekome u vrhu MUP-a tko se zalaže za Klarićev povratak na posao".

Iz Sindikata navode da se policijske službenike javno poziva, i od njih se očekuje, da prijave sve nepravilnosti i nezakonitosti, a kada je Sindikat to učinio, počeo se vršiti pritisak na njihov rad. 

Kažu da na izvješćima stoji "neklasificirano" te i da je unutarnja kontrola zaboravila na jednu stvar, a to je, kažu, "javni interes, zbog kojeg se čak osobe koje počine kazneno djelo odavanja službene tajne (viši stupanj odgovornosti) oslobađaju odgovornosti jer je protupravnost isključena".

Puno propusta

Smatraju da je bilo puno propusta službe, a Kraljevo ponašanje ocjenjuju nedopustivim. Navode da je ovo presedan i "grubo iskorištavanje položaja i ovlasti" te da zbog toga zahtijevaju hitni sastanak s Božinovićem.

"Vjerujemo da ne stojite iza ovih postupanja voditelja unutarnje kontrole Željka Kralja i tražimo njegovu odgovornost i smjenu, kao i njegovog 'konzultanta', zbog teškog i grubog iskorištavanja svog položaja i ovlasti te kršenja slobode sindikalnog djelovanja i presedana koji se dogodio u jednoj demokratskoj državi koja je članica Europske unije", poručuju. 

Cijelo poduže otvoreno pismo Sindikata policijskih službenika ministru Davoru Božinoviću dostupno je na ovom linku

Pročitajte više