Sinjanin: Policajci su tukli mene i psa. Policija: Rekao im je da su retardirani

Foto: Čitatelj Indexa

Policija je u petak ispred sinjske osnovne škole privela muškarca koji za Index tvrdi da su tukli i njega i njegovog psa, s kojim je tada bio u šetnji.

Index je kontaktirao obje strane. I policija i privedeni A. P. (podaci poznati redakciji) slažu se da 34-godišnji muškarac nije imao osobnu iskaznicu i da je priveden u policijsku postaju. Tu sličnosti između priča prestaju.

Policija kaže da su ga legitimirali jer je razgovarao s djecom ispred škole, nakon čega ih je 34-godišnjak počeo vrijeđati. A. P. tvrdi da se to nije dogodilo.

"Brutalno su me priveli zbog osobne"

"Brutalno su me priveli u postaju jer nisam imao osobnu. Izašao sam sa psom, bio sam 10-20 metara od zgrade. Bila je velika vrućina, pa sam izašao na samo par minuta da pas obavi nuždu. Tu se nalazi škola, pa je moje kumče, djevojčica od 10 godina, vidjela psa i došla se javiti. Pričali smo o školi. U tom trenutku su mi prišla dvojica policajaca, pitali su me za osobnu. Rekao sam da nemam osobnu, rukom sam im pokazao zgradu u kojoj živim", kaže nam A. P.

Navodi da mu je policajac odmah rekao da mora u postaju jer nema osobnu, na što je on odgovorio da nema šanse.

"Nije mi ovo bio prvi put da me policija legitimira. Prije dvije godine sam se vratio iz Njemačke, gdje sam radio kao medicinski tehničar. Tamo su, iako sam bio stranac, samo provjerili moje podatke i pustili me. Policajci su me pozvali do auta, mislio sam da će i oni provjeriti podatke i pustiti me.

Tad mi je policajac rekao da izvadim sve iz džepova. Izvadio sam mobitel i ključeve, okrenuo sam se, a on me uhvatio za lijevu ruku, zavrnuo mi je i bacio me na auto. Bio sam u šoku, u drugoj ruci sam držao štenca od 9 mjeseci. Djeca su tu bila, sve su gledala", kaže.

"Udarali su me nogama. Tukli su i psa, prijetili da će ga baciti kroz prozor"

Nakon toga ga je policajac uhvatio i za drugu ruku i tukao po leđima, navodi.

"Počeo sam vikati da me tuku i hapse zbog osobne, ljudi su gledali. Nakon toga me počeo još jače udarati. Došao je i drugi policajac, već sam imao lisice, gurali su me u auto i govorili da uvedem psa. Nisam mogao jer su mi ruke bile na leđima. Tad su me počeli udarati nogama", kaže A. P.

Dodaje da su ga policajci nastavili udarati i vikati da uvede psa u policijski automobil, što on nije mogao napraviti jer su mu ruke bile vezane.

"Nekako sam uspio ući, pas je uskočio nakon mene. Policajac je tad vikao da maknem pasa sa sjedala. Kad se pas opet popeo na sjedalo, policajac se za vrijeme vožnje derao da će ga baciti kroz prozor. Cijelo vrijeme do postaje policajac me udarao u rebra i po prednjem dijelu kape. Udarao je i psa, koji se tresao od straha", kaže privedeni muškarac. 

"Pas je ostao ispred postaje na 40 stupnjeva"

Ispred postaje su mu, kaže A. P., ponudili da psa preda u šinteraj te mu nisu dopustili da se javi na pozive obitelji i kaže im da preuzmu štenca pasmine Lagotto Romagnolo.

"Psa sam ostavio ispred postaje, bilo je 40 stupnjeva. Odveli su me u ćeliju, pregledali me, uzeli mi remen, vezice, mobitel... Tu su me držali sat vremena, kamera je sve snimila. Mobitel mi je zvonio, zvali su me moji roditelji i roditelji curice. Odveli su me na ispitivanje i dali mi papir na kojem piše da sam rekao da su retardirani i kako su opće završili policijsku školu. Ja to nisam rekao", dodao je.

Muškarac navodi da je u Berlinu radio na zatvorenom odjelu psihijatrije te da zna kako izbjeći konflikt s uzrujanim osobama. Kaže da je napravio sve kako bi izbjegao eskalaciju sukoba.

"Stalno su mi prijetili, derali se na mene. Rekli su mi da mogu biti sretan što nisam optužen za remećenje javnog reda i mira jer sam vikao upomoć. Policajac je vikao: 'Jesi li se sad naučio ponašati?' Cijelo vrijeme je galamio, ja sam samo šutio, nisam ga želio isprovocirati", rekao je. Iz postaje je nakon ispitivanja pušten oko 16 sati.

Poslije toga otišao je na Hitnu, gdje su mu evidentirane ozljede. U medicinskoj dokumentaciji, u koju je Index imao uvid, piše da je zadobio površinske ozljede na obje ruke i na gornjem dijelu leđa te da osjeća bol u lijevoj potkoljenici.

Policija: Vrijeđao nas je, govorio je da smo retardirani 

Iz PU splitsko-dalmatinske na upit Indexa potvrdili su da su policajci u petak oko 13:30 u Sinju zbog zadnjeg dana škole obilazili prostor Osnovne škole Fra Pavla Vučkovića. Policajci su tada, kažu, uočili njima nepoznatog muškarca kako ispred škole razgovara s malodobnom djecom.

"S ciljem provjere identiteta nepoznate osobe policijski službenici su mu prišli i zatražili od njega osobnu iskaznicu na uvid i pri tome ga upitali je li roditelj kome od djece, na što je isti počeo vrijeđati i omalovažavati policijske službenike govoreći im da su retardirani. Unatoč izdanom upozorenju i naredbi da prestane s takvim ponašanjem i činjenjem prekršaja, oglušio se i nastavio", piše policija.

"Psa smo zavezali u hladu i dali mu vodu"

"Tada su policajci uporabili sredstva prisile u vidu tjelesne snage i sredstva za vezivanje, nakon čega je isti posjednut u službeno vozilo. Obzirom da je vodio psa, istog su policijski službenici vozilom prevezli do policijske postaje i pošto je isti bio na povodcu istog su zavezali za stup u hladu i psu dali vodu", navodi se u odgovoru.

Policija navodi da je nakon provedenog istraživanja utvrđeno da je A. P. vrijeđao i omalovažavao policajce i nakon što su mu rekli da prestane. Prijavit će ga za remećenje javnog reda i mira i za kršenje Zakona o osobnoj iskaznici.

"Zakonom je propisana procedura provjere zakonitosti svake uporabe sredstava prinude, te će ona biti u propisanim rokovima provedena i u ovom slučaju", kažu iz policije i navode da zasad nisu uočili nikakve propuste u radu policajaca.

Policija: Potpisao je da nema prigovore. A. P.: Nisam

Kažu i da je privedeni muškarac potpisao izjavu u kojoj stoji da nema primjedbi na postupanje policijskih službenika i da mu je ponuđena liječnička pomoć koju je odbio. On za Index kaže da to nije potpisao i da je tražio liječnika, no da ga policajci nisu pozvali.

Sad najavljuje tužbu i kaže da je sve prijavio Unutarnjoj kontroli u MUP-u. Kaže da je nakon ovog događaja ostao šokiran i potresen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.