Šire se teorije o nagloj smrti bjeloruskog ministra: "Otrovan je, Lukašenko u panici"

Foto: EPA

BJELORUSKI ministar vanjskih poslova Vladimir Makei iznenada je prije dva dana preminuo u dobi od 64 godine, izvijestila je državna novinska agencija Belta. 

Početkom prošlog tjedna sudjelovao je na konferenciji Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) - vojnog saveza nekoliko postsovjetskih država - u Erevanu, a u danas se trebao sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Prije predsjedničkih izbora i masovnih protuvladinih prosvjeda u Bjelorusiji 2020., Makei je bio jedan od inicijatora nastojanja da se odnosi Bjelorusije sa zapadnim zemljama poboljšaju te je kritizirao Rusiju. No nakon početka prosvjeda naglo je izmijenio stajalište, tvrdeći da su demonstracije nadahnuli zapadnjački agenti.

"Šokirani smo viješću o smrti šefa ministarstva vanjskih poslova Republike Bjelorusije Vladimira Makeija", objavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Šire se teorije o smrti

Budući da nije poznato da je bolovao od bilo koje kronične bolesti, pojavile su se razne teorije oko njegove iznenadne smrti. Neki izvještaji govore da je imao srčani udar i da je njegova smrt potresla bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji sada "strahuje za vlastitu sigurnost".

Biznismen rođen u Rusiji, koji je sada u egzilu u Izraelu, Leonid Nevzlin tvrdi da je Makei "umro od posljedica trovanja otrovom razvijenog u posebnom laboratoriju FSB-a". Citirao je izvore za koje tvrdi da su bliski ruskim specijalnim službama, tvrdeći: "Klinička slika u takvim slučajevima odgovara smrti od moždanog udara ili zatajenja srca."

Nevzlin tvrdi da teoriju o trovanju "podržava činjenica da 64-godišnji dužnosnik nije imao zdravstvenih problema, vodio je aktivan način života i kovao planove za budućnost". Citirao je neimenovanog ruskog toksikologa koji je navodno rekao da je "vrlo lako otrovati čovjeka tako da svi misle da je umro prirodnom smrću".

"Lukašenko je u panici"

"Smrt Makeija, u biti drugog najvažnijeg čovjeka u državi, izazvala je paniku u krugovima bjeloruske nomenklature. Ali diktator Lukašenko je najviše potresen. Naredio je zamjenu svojih kuhara, slugu i stražara. Lukašenkova djeca su dobila dodatnu sigurnost. Diktator ne vjeruje nikome", tvrdi Nevzlin.

Nevzlin je zaključio da se Lukašenko boji da mu njegov navodni saveznik Putin priređuje "veličanstven sprovod".

Posljednji sastanak s nadbiskupom Jozićem

Posljednji sastanak koji je Makei održao prije smrti bio je 25. studenog, kada se sastao s apostolskim nuncijem u Bjelorusiji nadbiskupom Antom Jozićem, Hrvatom rodom iz Trilja. Glavna tema je bila 30. godišnjica diplomatskih odnosa Bjelorusije i Svete Stolice.

Pročitajte više

 

Pročitajte više