Sjeverna Koreja ispalila balističke projektile, oglasio se SAD

Ilustracija: TV Sjeverne Koreje

SJEVERNA KOREJA ispalila je danas neodređenu balističku raketu prema svojoj istočnoj obali, priopćio je načelnik Združenog stožera Južne Koreje, zabilježivši četvrto lansiranje Pjongjanga u tjedan dana, što podiglo napetosti na Korejskom poluotoku.

Lansiranje dolazi nakon što su Sjedinjene Države i Južna Koreja održale najveću zajedničku vojnu vježbu u pet godina, i nakon što je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris ovog tjedna posjetila Južnu Koreju.

Japanska obalna straža također je izvijestila o najmanje dva testiranja balističkih projektila od strane Pjongjanga. Pozivajući se na vladin izvor, objavljeno je da je drugi projektil pao izvan isključivog japanskog gospodarskog pojasa. 

UN zabranio sjevernokorejske nuklearne pokuse i lansiranja balističkih projektila

Sjeverna Koreja ispalila je projektile prije i nakon posjeta Harris Južnoj Koreji, produživši rekordni tempo testiranja oružja ove godine što povećava prijetnju od vjerodostojne nuklearne sile koja može napasti Sjedinjene Države i njihove saveznike.

Pjongjang je izveo i prvo testiranje interkontinentalne balističke rakete prvi put nakon 2017. godine.

Vijeće sigurnosti UN-a već je dugo zabranilo sjevernokorejske nuklearne pokuse i lansiranja balističkih projektila. Vojska nije dala detalje o dometu, visini i brzini projektila.

Izolirana zemlja dovršila je pripreme za nuklearni test, prozor koji bi se mogao otvoriti između kineskoga stranačkog kongresa u listopadu i američkih izbora na sredini mandata u studenom, rekli su južnokorejski zastupnici u srijedu.

Reakcija SAD-a

Američka vojska je svjesna lansiranja sjevernokorejskih balističkih projektila no procjenjuje kako ti izgredi ne predstavljaju neposrednu prijetnju američkom osoblju, teritoriju ili saveznicima, priopćilo je američko Indo-pacifičko zapovjedništvo.

"Ovo lansiranje projektila naglašava destabilizirajući učinak nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila DNRK-a", navodi se u priopćenju Američkog borbenog zapovjedništva. 
"Američke obveze prema obrani Republike Koreje i Japana ostaju čvrste."

Pročitajte više